Ds. Anne-Marie van Briemen neemt het stokje over van Kees van Stralen. Ze blikt vooruit op een hopelijk betekenisvol predikantschap.
Ds. Anne-Marie van Briemen neemt het stokje over van Kees van Stralen. Ze blikt vooruit op een hopelijk betekenisvol predikantschap. (Foto: Joost Mooij)

Van Briemen predikant van Lichtkring

Door Rijk Huisman

Van Boskoop naar Alphen

Op zondag 17 maart wordt dominee Anne-Marie van Briemen bevestigd tot de nieuwe predikant van protestantse gemeente de Lichtkring in Alphen aan den Rijn.

Alphen aan den Rijn / Boskoop - Onlangs heeft Van Briemen na ruim zes jaar afscheid genomen van de Boskoopse Zijdekerk en volgt dominee Kees van Stralen op die met emeritaat is gegaan.

"Hoe mooi zou het zijn als de Lichtkring meer zichtbaar wordt in Kerk en Zanen en van betekenis wordt voor de wijk," blikt zij vooruit. "Als gemeente mogen we het goede nieuws delen dat er een God is die onvoorwaardelijk van mensen houdt. Dat mogen we in woord en daad laten merken." Met een voorschot op het komende Paasfeest: "Het onvoorstelbare geloof dat Jezus is opgestaan uit de dood, maakt dat je als mens met hoop en vreugde in het leven kunt staan. Dat nieuws is te mooi om voor onszelf te houden."

Ondanks het dalende kerkbezoek ziet ds. Van Briemen (40) een duidelijke rol voor de kerken in de samenleving, "Meer dan ooit heeft de kerk iets te brengen. Veel mensen zijn zoekend naar zingeving, lopen rond met levensvragen of verlangen naar bevestiging en rust. Uitgerekend in de kerk gaat het dáárover. Op zondag tijdens kerkdiensten, waar gezongen en gebeden wordt en waar je merkt dat God naar ieder van ons op zoek is." De kerk kent woorden die nergens anders in de samenleving zo duidelijk gehoord worden. "Woorden als genade, een nieuw begin, gekend worden door God. Dat is toch geweldig? Als kerk proberen we dat handen en voeten te geven door middel van allerlei activiteiten. Mooie initiatieven in de Lichtkring zijn bijvoorbeeld de koffieochtend op donderdagmorgen en het kerkcafé, elke tweede vrijdagavond in de maand. Iedereen is welkom."

In de kerkdiensten die ds. Van Briemen leidt, is zij telkens op zoek naar hoe die oude bijbelverhalen ons vandaag de dag iets te zeggen hebben. "De spannende vraag is steeds weer: waar kun je in je leven sporen van God zien en wat wil dat dan zeggen over de manier waarop je in het leven staat?"

Het idee om theologie te gaan studeren, ontstond in de tijd dat ds. Van Briemen op het Driestar College in Gouda de middelbare school volgde. "Ik wilde eigenlijk het onderwijs in, zodat ik later godsdienstdocent kon worden." Het liep anders, want na de studie in Utrecht en in Oxford gevolgd te hebben, ging zij als jongerenwerker in Amersfoort aan de slag. Met die jongeren ging zij in gesprek over vragen waarmee de jongeren zelf kwamen, zoals: 'Wat betekent het geloof voor me in het dagelijks leven, zoals op school en op de sportclub? Hoe ga ik er mee om als ik de enige ben die iets met het geloof heeft?' Na negen jaar jeugdwerk, startte zij in 2012 als predikant in Boskoop. En nu volgt Alphen aan den Rijn.

Voor een dominee is het vaak een uitdaging om werk en privé gescheiden te houden en ook zelf 'gevoed' te worden. "Ik neem op tijd mijn rust, dat kan in een klooster zijn, lekker thuis op de bank, maar ook in de sportschool."

Meer berichten