Gerdien Verschoor presenteerde haar nieuwe boek 'Het Meisje en de Geleerde' in haar geboortedorp Boskoop. Burgemeester Liesbeth Spies nam het eerste exemplaar in ontvangst.
Gerdien Verschoor presenteerde haar nieuwe boek 'Het Meisje en de Geleerde' in haar geboortedorp Boskoop. Burgemeester Liesbeth Spies nam het eerste exemplaar in ontvangst. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik wil mensen inspireren met het boek'

Morvenna Goudkade

Ze is de trots van Boskoop. Kunsthistorica en schrijfster Gerdien Verschoor (55), geboren Boskoopse, presenteerde afgelopen vrijdag haar nieuwe boek 'Het Meisje en de Geleerde'. In het bomvolle Kerkje op het Gouweplein vertelde zij het fascinerende en waargebeurde verhaal van twee verloren gewaande Rembrandts en een dappere Poolse gravin. Hierbij overhandigde zij het eerste exemplaar van haar boek aan burgemeester Liesbeth Spies. Gerdien verliet Boskoop als achttienjarige om kunstgeschiedenis te gaan studeren in Leiden, had een internationale carrière, maar keerde altijd weer terug naar haar familie en haar geboortedorp.

BOSKOOP – Enkele dagen na de boekpresentatie is Gerdien weer even terug in Boskoop. Spontaan reageert ze op de vraag hoe ze de avond heeft beleefd: "Ik vond het prachtig! Geweldig om dit in mijn thuisbasis te doen." Dat zoveel mensen speciaal voor haar naar het Kerkje kwamen, vind ze bijzonder. ''Oude vriendinnen van de middelbare school, mijn vroegere conrector, familie en veel Vrienden van het Kerkje. Ik vond het ook heel leuk dat de burgemeester er was." De geboren Boskoopse kijkt met plezier terug op haar jeugd, waarin de basis werd gelegd voor haar latere leven. Als kind was ze dromerig en fantasierijk, ze schreef verhalen en hield van boeken. "We waren een echt leesgezin. Uiteraard lid van de bibliotheek, die was toen alleen op zaterdag open. Als de familie Verschoor dan boeken kwam lenen, was het een ware invasie. En daarna waren de kasten een stuk leger, haha." Gerdien ging kunstgeschiedenis studeren.In Leiden en later ook in het Poolse Krakau. Tijdens een studentenuitwisseling raakte ze gefascineerd door het land, de kunst en de literatuur. Ze was jarenlang werkzaam als cultureel attaché op de Nederlandse ambassade in Warschau. In Polen ontmoette ze echtgenoot Gert, met wie ze in Zutphen ging wonen.

Voorafgaand aan 'Het Meisje en de Geleerde' schreef Gerdien twee romans. Haar nieuwste boek is echter non-fictie, een gedocumenteerd en waargebeurd verhaal. Ze weet nog dat ze in 1994 in de krant las dat er twee Rembrandts waren teruggevonden. Eerder werd aangenomen dat ze in de oorlog verloren waren gegaan. "Als kunsthistoricus vond ik dat heel bijzonder. Ik heb dat krantenartikel altijd bewaard. Vijf jaar geleden kwam ik het weer tegen en toen besloot ik dat ik er een boek over wilde schrijven." Dat boek kwam er niet vanzelf. Heel veel uren werden besteed aan onderzoek, het reizen naar historische plekken die een rol spelen in het verhaal, het spreken van mensen die getuigenissen konden afleggen en het doorspitten van archieven. "De Rembrandts hebben drie honderd jaar door Europa gezworven," zegt Gerdien. "Ik wilde de reis, maar zeker ook de mensen die erbij betrokken waren, tot leven wekken. Een hoofdrol is daarbij voor gravin Karolina Lanckoronska."

Dat haar boek uitkomt, in het Rembrandtjaar, is eigenlijk toeval, vertelt ze. "Toen ik vijf jaar geleden eraan begon, was ik helemaal niet bezig met het Rembrandtjaar. Al is het nu een leuke bijkomstigheid." Wat wil ze bereiken met haar boek? "Ik wil mensen inspireren met het verhaal. Het is ongelooflijk hoe het allemaal zo heeft kunnen gebeuren. Dat het goed afloopt, komt mede dankzij de gravin. Ik heb echt een bijzondere band gekregen met de twee schilderijen en met Karolina, al heb ik haar nooit kunnen ontmoeten."

Ook in het Rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten