Wim Konijn zet zich als vrijwilliger in voor de toekomst van de boomkwekerij en probeert jongeren te interesseren om in de Greenport te komen werken.
Wim Konijn zet zich als vrijwilliger in voor de toekomst van de boomkwekerij en probeert jongeren te interesseren om in de Greenport te komen werken. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik wil graag iets kunnen betekenen'

Morvenna Goudkade

Hij is blij met de tijd die hij nog heeft en wil die zo goed mogelijk besteden. Wim Konijn (62) is ongeneeslijk ziek, maar wil niet alleen met zijn ziekte bezig zijn. Zijn baan als docent aan het Wellantcollege in Boskoop moest hij opgeven, maar vrijwilligerswerk wil hij zo lang mogelijk blijven doen. Zoals zich inzetten voor de boomkwekerijsector in Boskoop en omgeving. De sector heeft veel behoefte aan jongeren die toekomst zien in de boomkwekerij. Wim probeert die jongeren enthousiast te krijgen, door scholen te bezoeken en met decanen en leerlingen te spreken. Donderdag 7 maart komen de jongeren naar Boskoop om actief kennis te maken met de sector tijdens Green Unplugged.

BOSKOOP/WADDINXVEEN – Wim is geboren en getogen in Boskoop en heeft daar altijd gewoond. Tot anderhalf jaar geleden, toen is hij naar Waddinxveen verhuisd.

"Mijn vrouw Jacqueline en ik wilden een nieuwe plek, waar we nieuwe herinneringen kunnen maken," legt Wim uit. ,,Zoals het er nu uit ziet, heb ik nog twee jaar." Hij legt het rustig uit: "Ik heb non-Hodgkin, lymfklierkanker. Het is een langzame variant, helaas zijn die het slechtst te behandelen. Ik heb chemo's gehad, maar de kwaadaardige cellen laten zich niet in één keer vernietigen, er zijn steeds weer cellen die toch weer tot leven komen. In mei moet ik weer op controle komen, het kan dan zomaar weer foute boel zijn." Hij heeft de uiterst onzekere situatie geaccepteerd, met veel steun van zijn familie en kracht vanuit zijn geloof. Al is het niet zo dat Wim lijdzaam gaat zitten afwachten, hij wil de hem resterende tijd zo zinvol mogelijk besteden.

Zijn veerkracht en vermogen om het beste uit zichzelf en een moeilijke situatie te halen, zijn tekenend voor Wim. Als tiener volgt hij de tuinbouwschool in Boskoop en werkt daarna jarenlang als loods-chef op een kwekerij en vervolgens als verkoper en adviseur. Tot hij hoort dat het Wellantcollege een docent plantenteelt zoekt. Dan besluit Wim op zijn 49e om het onderwijs in te gaan. Hij wordt aangenomen, volgt een lerarenopleiding en begint meteen al met lesgeven. Behalve plantenteelt doceert hij vakken als biologie en tuinaanleg en onderhoud. Ook zet hij zich in voor zijn leerlingen. "Als docent gaat het niet alleen om kennisoverdracht. Ik vind het geweldig om jongeren in hun kracht te zetten, hen te overtuigen van wat ze kunnen."

Wim werkt acht jaar met veel plezier als docent. Maar dan slaat het noodlot toe, tijdens het schooljaar 2013-2014. Het begint met enkele TIA's, lichte voorbijgaande beroertes. Tijdens de zomervakantie ontdekt Wim een gezwel in zijn oksel: lymfklierkanker. Hij komt in de medische molen terecht, met behandelingen en chemotherapie. "Door mijn ziekte ben ik volledig afgekeurd voor mijn werk, maar ik probeer zinvol vrijwilligerswerk te doen. Ik wil graag iets kunnen betekenen."

Een van de dingen waar hij zich voor inzet is de toekomst van de boomteeltsector ,,De sector heeft veel behoefte aan jonge mensen," legt Wim uit.

De afgelopen maanden heeft hij 35 middelbare scholen in de regio bezocht en gesprekken gevoerd met decanen. Ook heeft hij schoolklassen toegesproken en de leerlingen uitgenodigd om te komen kijken in de Greenport Boskoop. Donderdag 7 maart is het zover, dan is het Green Unplugged en gaan jongeren bedrijven bezoeken. Wim: "Ik ga mee om een groep te begeleiden. Het is een heel leuk programma met interactieve workshops."

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten