Foto: Debbie de Geus

Op stap met de muskusratten beheerders

Debbie de Geus

De mensen aan de stamtafel hebben de meest uiteenlopende beroepen. En dat is altijd leuk om wat over te horen maar in dit geval mochten wij zelfs een middag mee! Peter en Ronald zijn muskusrattenbeheerders (ook bekend als waterkonijn) en dus stapten wij in hun bus om een bezoek te brengen aan de plaatsen waar de muskusratten onze dijken bedreigen.

Boskoop - Een muskusrat is een exoot die bestreden moet worden. Oorspronkelijk komt dit dier uit Noord- Amerika / Canada. Ze graven door onze dijken en bouwen daar hun nestkamers. Voortplanten kunnen ze razendsnel. Door het uithollen van de dijk word deze zwakker en zou het zomaar kunnen dat een hele woonwijk onder water komt te staan omdat de dijken het niet houden. Ook oevers en kades hebben last van de graafschade. Koeien of tractoren kunnen wegzakken in het land vanwege een gangenstelsel van holen en nestkamers. Een muskusrat graaft onder water en graaft naar boven waar hij nestkamers maakt. 1 rat kan wel 1 kuub grond weggraven per jaar en als je dan bedenkt dat ze ca 3x per jaar 5 tot 8 jongen krijgen dan zijn dat vele kuubjes grond. En al net zoveel ratten! Zodra ze 5 kuub gegraven hebben kan de dijk al verzwakt zijn. Peter loopt in de sloot en voelt met zijn voet of er gaten zitten. Zodra hij een gat voelt plaatst hij daar een oranje vlaggetje. Dit is de plek waar een klem gezet moet worden. Na e´e´n dag komt hij dan terug om te kijken of de klem zijn werk gedaan heeft. De beheerders proberen zo weinig mogelijk dierenleed te veroorzaken bij de rat. Wij zijn getuige van een rat in de val (klem). Ronald haalt de rat eruit en laat hem aan ons zien. We verbazen ons over de grootte van de poten en de lange nagels.Het beestje heeft geen pijn gevoeld en deze kan geen schade meer aanrichten aan de dijk. De rat word meegenomen voor destructie. Aangekomen bij een duiker, zien we daar een vangkooi. Deze word vooral in het voor- en najaar ingezet als de dieren van het ene gebied naar het andere willen. Ook hier een vangst. Om over de tanden nog maar te zwijgen. Als we de rat nog eens nader inspecteren kunnen we eigenlijk niet begrijpen dat het in sommige landen een delicatesse is.. Wij vinden het een intrigerend beestje om te zien, maar het kan in onze ogen zeker niet lekker smaken! Het wordt bij ons op de kaart dan ook zeker geen delicatesse.
Het ene jaar hebben ze veel ratten om te vangen, en het andere jaar weer minder. Er zijn steeds weer nieuwe technieken om de muskusratten populatie steeds beter te controleren. Ook in het Bentwoud zitten ze. Maar hier hebben ze de muskusratten goed onder controle.
Wij vonden het leerzaam en leuk om eens iets anders te doen dan uitsmijters bakken en koffie schenken !

De Stamtafel

Ergens in Boskoop staat een stamtafel. En als die tafel toch praten kon... Aan deze tafel worden dingen besproken door Boskopers, toeristen en buitenlui. Dingen die ook vaak de krant niet halen, maar iedereen wel graag wil weten. Aan de stamtafel wordt dit onder de loep genomen.

Meer berichten