Robin Spruijt houdt van simpel koken, maar het eten moet wel goed zijn!
Robin Spruijt houdt van simpel koken, maar het eten moet wel goed zijn! (Foto: )

Het favoriete recept van… Robin Spruijt, souschef bij Roos

Door AnK

Robin Spruijt, 29 jaar, werkt als souschef bij Roos Eten En Drinken.

Wat doe je?

We werken met vier mensen in de keuken. Chefkok, souschef, kok en leerlingkok. Er komt een nieuwe kok bij. Het valt niet mee om aan goede, hardwerkende koks te komen. Terwijl het tien jaar geleden nog moeilijk was een baan te vinden als kok.

Hoe lang werk je als kok?

Ik werk al vanaf mijn dertiende jaar in de horeca. Ik ben jong begonnen in de keuken, met uien schoonmaken, afwassen. De simpele dingen. Ik ben begonnen bij restaurant De Lelie in Alphen aan den Rijn. Daarna heb ik zes jaar gewerkt bij het Keldertje in Boskoop. Dat deed ik met heel veel plezier. Het is een leuk restaurant en ik heb er een hoop geleerd. Ik heb altijd kok willen worden. Ik heb nog even gedacht in de voetsporen van mijn vader tevreden - die was schilder - maar koken was en is toch het leukste wat er is.

Wie inspireert je?

Ik houd wel van de pit van Gordon Ramsay, hij windt er geen doekjes om. Ik ben het tegenovergestelde in de keuken. Open zijn naar je collega's toe werkt het best. Geen gescheld, maar gewoon rustig vertellen wat er aan de hand is. Gordon Ramsay herinnert mij aan de periode dat ik bij Van Der Valk werkte. De chefkok regeerde met harde hand over zijn keuken. Dat is niets voor mij.

Wat vindt je belangrijk in je werk?

Het eten moet goed zijn. Het moet op tijd op tafel staan en gasten moeten niet te lang hoeven te wachten. Wat soms wel lastig is, is dat mensen op het laatste moment afbellen of doorgeven dat ze met meer of minder mensen komen. We steken arbeid en tijd in de voorbereidingen. Zonde als het niet doorgaat, of als er te weinig of teveel eten is.

Stel je voor dat het stadhuis in Gouda een avond voor jou is. Jij mag koken wat je wilt en zelf je gasten kiezen. Hoe ziet dat eruit?

Ik ben een vleeseter dus ik maak een ribeye met knoflookolie onder de grill. Daarbij maak ik rosevalaardappeltjes met rozemarijn, tijm, knoflook en zeezout, geroosterd in de oven. Ten slotte een ratatouille. Als dessert maak ik cheesecake. Ik houd van eenvoudig eten. Ik nodig collega's van Roos, mijn vrouw, ouders en familie uit. Gordon Ramsay mag ook lang komen. Voor een beetje pit.

Heb je een kooktip?

Ik kook altijd op gevoel. Ik probeer veel uit. Het is een kwestie van veel proeven en plezier in het koken hebben. Dat is het belangrijkste. En als er wat mis gaat… gewoon rustig blijven en opnieuw beginnen.

Meer berichten