Daatje van Dijke runde haar slijterij aan de voorkant van haar woonhuis. Zo kon ze haar werk makkelijk combineren met het huishouden.
Daatje van Dijke runde haar slijterij aan de voorkant van haar woonhuis. Zo kon ze haar werk makkelijk combineren met het huishouden. (Foto: )

Slijterij Bij Daatje sluit haar deuren

Door Ellen van Dilst

Ooit werkte Daatje van Dijke bij de gemeente. Eerst als zwemjuf en toen het zwembad ophield te bestaan, ging ze op kantoor werken. Niet een weloverwogen carrièreplanning, het ging gewoon zo. Maar de horeca trok.

Hazerswoude-Dorp - Daatje begon aan een opleiding en had wilde plannen om samen met haar man een café te beginnen. Die plannen gingen niet door, maar omdat ze nu eenmaal aan die opleiding was begonnen, maakte ze hem toch af. Het bleef kriebelen en zo werd de kroegdroom omgebouwd tot een slijterijplan. Ze hadden een huis aan de Dorpsstraat, er was ruimte genoeg en dus werd de kamer voor verbouwd tot winkel. Daat had haar slijterij.

Aanvankelijk was de winkel twee dagen per week open, de andere dagen bleef ze bij de gemeente werken. Maar dat werkte niet echt. Op haar werk vroeg ze zich af of ze wel voldoende jenever had ingekocht, want die was in de aanbieding. En in de winkel maakte ze zich zorgen of ze de gemeentelijke stukken wel goed op internet had gezet, want ja, de wethouders keken ook mee. Dus waagde ze de sprong, maakte haar 25 dienstjaren vol (want dat klinkt zo mooi) en ging voltijds in haar slijterij werken.

Dat de winkel aan huis was, was erg handig. Als het rustig was, kon ze ondertussen haar huis aan kant houden. Alleen stofzuigen deed ze niet, want dan hoorde ze het winkelbelletje niet dat haar vertelde dat er een klant was. Maar de laatste jaren werd het steeds minder in de winkel. Mensen kopen steeds meer op internet of halen de wijn in de supermarkt en het aantal mensen wat citroenbrandewijn drinkt, neemt onvermijdelijk af. Daat kon zelfs zonder problemen onder openingstijd op haar kleindochter passen en niemand kwam dan aandacht tekort.

Maar het was een duidelijk teken dat het eigenlijk niet langer ging om de winkel open te houden. En dus voegde Daatje eind vorig jaar de daad bij het woord: ze besloot te stoppen. Dat is oprecht jammer voor het dorp - weer een winkel verdwenen - maar Daat is er nuchter onder: als er geen klanten zijn, houdt het op.

De laatste weken zijn hartverwarmend. Klanten stappen even binnen om een bloemetje of een portie gerookte paling te brengen, of om nog gauw de laatste cadeaubonnen in te wisselen. Als de deur donderdag voor het laatst op slot gedraaid wordt, gaat Daatje letterlijk even weg. Lekker een weekendje weg, even uitwaaien en de boel de boel laten. Maar of de geplande VUT er van gaat komen, is nog maar de vraag. Er staat namelijk inmiddels een sollicitatiegesprek op de planning…

Slijterij Bij Daatje is sinds 2006 gevestigd aan de Dorpsstraat in Hazerswoude-Dorp. Ze sluit op 28 februari.

Meer berichten