Filmkameraden Tom en Tim.
Filmkameraden Tom en Tim. (Foto: Morvenna Goudkade)

'We hadden meteen een klik samen'

Morvenna Goudkade

Ze zaten samen in de klas, werden vrienden en nu zijn ze ook zakenpartners. Tom Roeloffs (20) uit Hazerswoude-Dorp en Tim van Leeuwen (19) uit Alphen aan den Rijn begonnen vanuit de schoolbanken met hun filmproductiebedrijf. De jonge ondernemers wonen nog gewoon thuis, na het vwo te hebben afgerond, maar zijn inmiddels wel gevestigd in een heus kantoorpand. Het ondernemerschap nemen ze heel serieus: niks uitslapen, paar uurtjes werken en weer op tijd naar huis. Ze willen doorgroeien en dat betekent aanpakken en kansen benutten. Zo jong als ze zijn, worden ze al een rolmodel voor anderen. Ze geven gastlessen op scholen en inspireren kinderen met hun mediabedrijf.

HAZERSWOUDE/ALPHEN - Tom Roeloffs wou piloot worden en Tim van Leeuwen dacht over een studie economie. Ze hadden allebei nog niet het idee om iets met hun talenten te gaan doen. Tom maakte films, voor school en voor zijn eigen plezier, maar daar bleef het bij. Tim was sinds zijn kindertijd aan het tekenen, maar beschouwde dat puur als hobby.

Dat veranderde toen ze hun talenten gingen samenvoegen. Eerst op school, het Scala College in Alphen, maar later ook op hun tienerkamers. De tekeningen van Tim werden omgezet in de bewegende beelden van Tom en zo ontstonden bedrijfsfilms en animatiefilms. Dat bleef niet onopgemerkt, want ze kregen af en toe al opdrachten. "Met de filmpjes willen bedrijven helpen om zich te presenteren en uit te leggen wat ze doen," legt Tom uit.

De vrienden gaan steeds nauwer samenwerken en beginnen na te denken over een eigen bedrijf. Vorig jaar hebben ze zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, als Tim & Tom Producties, en dat bevalt goed. "Het is heel gaaf dat ik zelf kan kiezen wat ik doe," zegt Tim, die net zijn 18e verjaardag had gevierd toen het bedrijf werd opgericht. "Maar we moeten natuurlijk wel hard werken. Het is niet zo dat we eerst uitslapen en dan weer vroeg naar huis gaan."

Tom kreeg het ondernemerschap van huis uit mee. Zijn moeder heeft haar eigen schoonheidssalon in Hazerswoude-Dorp. "Ik vind het fijn om zelf beslissingen te kunnen nemen. Tim en ik zitten helemaal op één lijn, we hebben dezelfde instelling en dezelfde ideeën over ons bedrijf."

Eigenlijk konden ze het vanaf het eerste begin goed vinden samen, zegt Tim. "We kwamen op een introductiedag voor het Scala College en we hadden meteen een klik samen. Daarna zijn we altijd met elkaar opgetrokken." Inmiddels zijn ze lekker bezig, in hun nieuwe kantoor op een bedrijventerrein in Alphen. Het werd vorige week geopend door wethouder Gerard van As. "We kregen het zo druk, het lukte niet meer vanuit huis," legt Tim uit. "We willen ons professioneel kunnen presenteren en onze klanten kunnen ontvangen."

De jongens willen niet alleen hun bedrijf succesvol maken, ze willen ook andere jongeren inspireren. Dat doen ze door gastlessen te geven op scholen bij het vak Media & Design. "We hebben presentaties gehouden en leerlingen geholpen met hun opdracht voor een animatieproject. Dat was heel leuk om te doen," blikt Tim terug. "Heel cool om te zien dat ze zo positief reageerden." Tom realiseert zich dat ze voor de kinderen fungeren als rolmodel. "Ze zien bij ons dat het ergens toe leidt. Wij maken ook animaties en hebben ons eigen bedrijf kunnen oprichten. We hopen dat we kinderen zo kunnen motiveren."

Ook in het rosarium?

Wekelijks gaan wij in deze rubriek in gesprek met iemand uit de regio. Man of vrouw, jong of ouder, iedereen heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal is anders. Kent u iemand met een verhaal? Laat het ons weten via de redactie: redactie.gkw@persgroep.nl

Meer berichten