Luuk van der Werf (re) is 'ballenjongen' tijdens de Voorjaarsbeurs. De plant met de meeste ballen komt van Albrecht Brands (li). Hij krijgt de prijs van Hans Kok van GROEN-direkt. FOTO: Morvenna Goudkade.
Luuk van der Werf (re) is 'ballenjongen' tijdens de Voorjaarsbeurs. De plant met de meeste ballen komt van Albrecht Brands (li). Hij krijgt de prijs van Hans Kok van GROEN-direkt. FOTO: Morvenna Goudkade. (Foto: Morvenna Goudkade)

Sterjasmijn is topper tuinplantenbeurs

Morvenna Goudkade

Internationale trends voor de tuin

Wat zetten we dit voorjaar in de tuin? In ieder geval de sterjasmijn. Op de Voorjaarsbeurs van GROEN-direkt koos het internationale vakpubliek massaal voor deze heerlijk geurende en wintergroene tuinplant, als beste introductie. De Voorjaarsbeurs, die vorige week werd gehouden, is toonaangevend voor tuintrends. Wij namen er een kijkje.

HAZERSWOUDE-DORP – Of ze een goede beurs hebben gehad? Die vraag aan het einde van de tweedaagse beurs wordt door de deelnemende kwekers met een volmondig 'ja' beantwoord. "Heel veel aanloop gehad," prijst Tom Brand in de stand van Marcel Brand Boomkwekerijen uit Boskoop. Dat is Frank Stolwijk van Stolwijk Plants uit de Reeuwijkse Berkenbroek met hem eens. '"We zijn heel tevreden, alles is gewoon verkocht." Bij Bremmer Boomkwekerijen uit Waddinxveen zijn ze al net zo enthousiast. "De beurs is echt heel goed, veel orders geboekt," meldt een medewerker. Eigenaar Paul Bremmer ziet al wat trends: "Groen mag weer. Coniferen mogen weer. De haagplant wordt steeds populairder, mensen willen een groene tuinafscheiding in plaats van een schutting."

De GROEN-direkt Voorjaarsbeurs is de kick-off van het tuinplantenseizoen. De internationale handelsbeurs, de grootste van Europa, wordt bezocht door duizenden inkopers uit vele landen. Wat er straks in de tuincentra te verkrijgen is, wordt hier bepaald. Tuintrends worden hier geboren. Voor de kwekers is de Voorjaarsbeurs daarom 'the place to be'.

Nick Nieuwesteeg is als inkoper van Intratuin druk doende op de beurs. "Wat opvallend is? Grote planten doen het goed. De potmaten worden steeds groter."

Zijn internationale collega-inkopers komen van heinde en ver om hun slag te slaan op de beurs, uit heel Europa tot Azië aan toe. Gedurende de twee beursdagen wordt aan alle vakbezoekers gevraagd om mee te doen aan de verkiezing voor de beste tuinplant, de plant met de meeste potentie. Bezoekers kunnen hun stem uitbrengen door een gekleurde bal in een net bij de betreffende tuinplant te doen.

Boskoper Luuk van der Werf (21) heeft duizenden ballen uitgereikt. Hij studeert commerciële economie en doet zijn afstudeerscriptie bij GROEN-direkt. Luuk komt uit een bekende boomkwekersfamilie en heeft ook een eigen kwekerijtje. "Ik vind het daarom erg leuk om mijn scriptie in de branche te doen," zegt de student. "Deze week ben ik gevraagd om bij te springen op de beurs. Ik ben ballenjongen, haha. Al heet het eigenlijk promotiemedewerker."

Inmiddels zijn alle ballen in de netten geteld en is het tijd om de winnaar bekend te maken. Hans Kok van GROEN-direkt roept kweker Albrecht Brands naar voren. Zijn roze sterjasmijn, Trachelospermum jasminoides Star of Sicily 'Pink Showers', heeft gewonnen en daarom is er taart en een oorkonde. De kweker, uit Limburg, is blij met de internationale waardering voor zijn sterjasmijn. "Het is een unieke plant," vindt hij. "De plant heeft de sfeer van Italië, bloeit prachtig, geurt heerlijk én is wintergroen." Of we de plant straks ook in onze eigen tuin kunnen zetten? Geen probleem, volgens de beursorganisatie. "Alle planten van de Voorjaarsbeurs, ook zo'n nieuwe introductie, zijn echt beschikbaar en direct op de markt."

Meer berichten