Een deel van de prenten komen uit de privécollectie van de nazaten van een van de reizende handelaar/kwekers. Foto: Ellen van Dilst
Een deel van de prenten komen uit de privécollectie van de nazaten van een van de reizende handelaar/kwekers. Foto: Ellen van Dilst (Foto: Ellen van Dilst)

Van catalogus tot een museumstuk

Ellen van Dilst

De reis van de azalea's

Boskoopse kwekers zijn ondernemers, altijd al geweest. Op zoek naar nieuwe afzetmarkten en nieuwe kweekmogelijkheden. Begin vorige eeuw al waagde een aantal van de meest ondernemenden de sprong overzee en onderzochten hun kansen in Japan.

Boskoop - De kwekers wilden daar natuurlijk wat van hun werk en handelswaar laten zien. Echter zonder beschikking over internet of fotografie, werden catalogi samengesteld met prenten van bloemen en planten.

Op onderzoek

De Boskopers ondernamen niet alleen de reis om te verkopen, maar eenmaal ter plaatse zochten ze ook naar nieuwe planten om thuis op te kweken en te verkopen. In de azalea zagen ze mogelijkheden. Die konden ze opkweken naar mooier en beter. De reis van de azalea was begonnen. Van het Verre Oosten naar het nabije Boskoop, en weer terug. De azalea werd opgenomen in het assortiment en geëxporteerd, teruggebracht, naar Japan.

Presentatie

De ondernemersgeest uit begin 20e eeuw is vereeuwigd in catalogi die de kwekers meebrachten op hun reizen. De Historische Vereniging Boskoop heeft dit stukje kwekersgeschiedenis uitgeplozen en gedocumenteerd en presenteert dit in de tentoonstelling Van Oosterse schatten tot Gouds Plateel?
te zien in het Boomkwekerijmuseum.

Gouds plateel

De prachtige afbeeldingen van azalea's zijn niet alleen op prenten te zien, maar ook op Gouds plateel afkomstig van aardewerkfabriek Regina. Vermoed wordt dat deze afbeeldingen hun oorsprong vinden in de Boskoopse catalogi. Waar of niet, de tentoonstelling is alleszins de moeite van bekijken waard, temeer daar een deel van de prenten uit de privé-collectie komen van de nazaten van een van de reizende handelaar/kwekers.

Meer berichten