Foto:

'Ik mis het knuffelen met de aapjes'

Morvenna Goudkade

BOSKOOP – Op Oudejaarsdag vloog Ariënne naar Zuid-Afrika. Ze had heel veel overuren die moesten worden opgenomen en toen had ze opeens een maand vrij. "Ik wilde niet de hele tijd thuis op de bank gaan zitten, maar iets gaan doen waar ik vrolijk van werd," vertelt de geboren en getogen Boskoopse.

"Na urenlang zoeken op internet vond ik het Riverside Wildlife Rehabilitation Centre, waar je in de Monkey Rehab met apen kan werken. Het is een opvangcentrum waar gewonde en moederloze dieren worden verzorgd tot ze weer terug kunnen in de natuur. Het ligt in de buurt van de grote wildparken, zoals het Krugerpark. Ik dacht: dit is het. Ik heb me aangemeld, ticket geboekt, binnen een week was het rond."

Heeft ze iets met apen? "Nee, ik wist er niets van en ik had ook nog nooit vrijwilligerswerk gedaan. Maar dit bleef meteen in mijn hoofd zitten en binnen een week was alles geregeld. Wat me ook erg aansprak, dat de vrijwilligers van over de hele wereld komen. Ik hou van mensen en heb daar heel veel leuke mensen ontmoet."

Ariënne houdt normaal best van luxe, maar ze moest deze keer heel basic op reis. "Geen hakken, leuke jurkjes, haardroger, nagellak, enzovoort. Ik ging heel erg uit mijn comfortzone, haha." Het opvangcentrum was inderdaad niet te vergelijken met een comfortabel hotel. "Ik moest wel even wennen, aan de primitieve douches en zo." In de Monkey Rehab werd ze ingezet bij de verzorging van heel jonge aapjes, vaak moederloos. "Ik gaf ze de fles, deed luiertjes om en ik knuffelde met ze, het waren echte knuffelaapjes."

Het bleef echter niet bij knuffelen, want er moesten ook heel veel hokken uitgemest en heel veel andere apen verzorgd. "We begonnen om zes uur 's morgens. In de Monkey Rehab worden zo'n 600 apen opgevangen." Het was zeker geen vakantietrip, benadrukt ze. "Ik heb nog nooit zó hard gewerkt en ik ben nog nooit zó vies geweest. Maar ik heb er heel veel energie van gekregen."

Ze heeft wel een beetje heimwee, zegt Ariënne. "Ik zie me nog zitten, met op elke arm een babyaapje die ik dan heel kleine flesjes gaf. Er was één aapje wat heel speciaal voor me was: Fletcher. Hij kwam bij ons met 13 weken, zijn moeder was doodgereden."

Inmiddels is ze weer begonnen op haar werk: Ariënne is passagiers assistent op de luchthaven Schiphol. "Mijn werk is zó leuk, ik heb de mooiste baan ter wereld. Ik ben er voor passagiers die hulp nodig hebben. Heerlijk om te doen."

Toch heeft ze wel een traantje gelaten toen ze weer naar huis moest. "De saamhorigheid die we hadden als vrijwilligers, die mis ik wel. En ik mis het knuffelen met de aapjes."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden