Foto:

'Ik wil zoveel mogelijk geld inzamelen'

Morvenna Goudkade

Ze is een vrouw met een missie. Marion de Heer (27) uit Boskoop benaderde deze krant om aandacht te vragen voor Stichting STOPhersentumoren. Met haar team De Bergtoppers gaat ze in mei de Col de Toermalet bestijgen, een bergpas in de Franse Pyreneeën. Met de sponsorloop wordt geld ingezameld voor meer onderzoek naar hersentumoren. De vaak dodelijke ziekte eist jaarlijks veel slachtoffers. Marion maakte het van dichtbij mee: de vader van haar beste vriendin overleed aan een hersentumor. Al jaren verkopen ze zelf gemaakte gelukspoppetjes voor het goede doel, nu gaan ze ook de berg op. Sponsoren zijn welkom, ook kunnen sympathisanten meedoen aan de High Tea tegen Tumor op 16 maart.

BOSKOOP – Marion, opgegroeid in Waddinxveen en nu samenwonend in Boskoop, raakte tien jaar geleden bekend met de gevolgen van hersentumoren. Kees, de vader van haar beste vriendin, bleek aan een hersentumor te lijden. Marion, kind aan huis bij de familie, maakte al fasen van het ziekteproces mee, tot het overlijden. Ook raakte ze goed bekend met STOPhersentumoren, een kleine stichting die pleit voor meer onderzoek naar de gevaarlijke aandoening. "Andere vormen van kanker worden veel meer onderzocht," weet de Boskoopse. "Medisch gezien wordt de hersentumor niet als kanker beschouwt, omdat het niet uitzaait naar andere delen van het lichaam. Daardoor heeft het een lagere prioriteit wat betreft medische noodzaak voor onderzoek."

Marion studeerde Facility Management aan de Haagse Hogeschool en werkt als portfolio manager bij het Instituut voor Fysieke Veiligheid. In haar drukke baan heeft ze veel contact met brandweer, ambulancedienst en politie. Toch maakt ze bewust tijd vrij voor de strijd tegen hersentumoren. "Het raakt mij persoonlijk, vanwege mijn band met de getroffen familie. Ik wil me daarom echt inzetten, niet alleen geld doneren. Ik wil méér geven, tijd, inzet, energie. "

Het overlijden van Kees, vorig jaar november, heeft nog meer motivatie opgeroepen, vertelt Marion. "We steunen al jarenlang de Stichting STOPhersentumoren, maar nu willen we het veel groter aanpakken. Ik wil zoveel mogelijk geld inzamelen om onderzoek te kunnen financieren. Kees kan er niet meer door geholpen worden, maar misschien andere mensen wel."

Met elkaar hebben ze team De Bergtoppers opgericht, bestaande uit leden van de Waddinxveense familie plus aanhang en Marion. Op 31 mei gaan ze de Tourmalet te voet bedwingen, een tocht van 17 kilometer. "We worden gesponsord als team en hebben ook individuele sponsoren," legt Marion uit. Ze is flink in training. "Ik ben van mezelf geen bergwandelaarster, maar ik oefen zoveel mogelijk. Ik heb speciale wandelschoenen gekocht en die ben ik goed aan het inlopen."

Er zijn ook andere acties, zo kan het publiek meedoen aan de High tea tegen Tumor op 16 maart. "We gaan dan theedrinken voor het goede doel," vertelt Marion. "We serveren een complete high thea, op een mooie locatie in Moordrecht. Regionale ondernemers hebben ons gesponsord. Mensen kunnen zich nu hiervoor inschrijven."

Wie niet naar de teaparty kan, maar wel iets wil doen, kan zelfgemaakte gelukspoppetjes kopen. "We hebben allerlei varianten, poppetjes voor babyshowers, voor bruiloften, een regenboogpoppetje en nog veel meer. We maken ze ook op bestelling. De opbrengst is geheel bestemd voor financiering van onderzoek. "

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden