"Laatst liep ik met een deelnemer een rondje om zijn nieuwe school in het Bospark. Hij durfde nooit, maar met de honden durft hij nu wel naar buiten.
"Laatst liep ik met een deelnemer een rondje om zijn nieuwe school in het Bospark. Hij durfde nooit, maar met de honden durft hij nu wel naar buiten. (Foto: Peter Franken)

Hulphonden geven jeugd hoop

Met drie honden hoeft Margot Swart zich niet te vervelen. Vrijwel dagelijks is ze met hen te vinden in het Alphense hondenspeelpark Steekterpoort aan de Oostgouweweg.

Alphen a/d Rijn - "Meestal kom ik hier 's morgens vroeg, dan is het nog lekker rustig. Later op de dag is het hier een stuk drukker. Op een vroeg tijdstip kunnen mijn 'eikels' in alle rust lekker rondrennen." De honden van Margot (v.l.n.r. Turkse straathond Moos, kruising Herder/Rottweiler Yindee en Labrador Morris) zijn echter meer dan gezelschapsdieren. "Het zijn hulphonden; ze helpen jongeren om te werken aan hun vertrouwen en weerbaarheid, bijvoorbeeld ze worden afgewezen of buitengesloten. Een hond ziet je zoals je bent en heeft geen mening over je. Dat is veilig." Keer op keer merkt Margot (38) dat haar honden het verschil maken. "Laatst liep ik met een deelnemer een rondje om zijn nieuwe school in het Bospark. Daar durft hij nog niet naar naartoe, waardoor hij haast de deur niet uitkomt. Met de honden durft hij wel naar buiten. Als dat lukt, ben ik de gelukkigste mens op aarde!" Bovendien is Moos een mooi voorbeeld. "Als ik een deelnemer vertel dat hij van straat is gered en dat je ziet waar hij nu staat, dan geeft dat jongeren hoop."

Tekst en foto:
VRHL Content en Creatie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden