Tom van 't Hek (midden) was presentator van de bijeenkomst in Parkvila, die mede werd georganiseerd door Bas de Lange (li) en Gerard van der Klaauw van VOA. FOTO: Morvenna Goudkade
Tom van 't Hek (midden) was presentator van de bijeenkomst in Parkvila, die mede werd georganiseerd door Bas de Lange (li) en Gerard van der Klaauw van VOA. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

Krapte en kansen op de arbeidsmarkt

Morvenna Goudkade

Pleidooi voor andere mindset

Bedrijven zitten te springen om medewerkers. Tegelijkertijd zitten werkzoekenden te springen om een baan. Er is krapte op de arbeidsmarkt, maar worden alle kansen door werkgevers wel benut? Afgelopen donderdag was dit het thema van een bijeenkomst in Parkvilla in Alphen.

ALPHEN AAN DEN RIJN – Ga eens met een andere mindset naar mensen kijken, want die 50-plusser en die statushouder willen graag aan de slag. Vooroordelen over ziekteverzuim en minder motivatie kloppen vaak niet, zo betoogden diverse ondernemers tijdens de bijeenkomst over krapte op de arbeidsmarkt. In de theaterzaal van Parkvilla waren Alphense werkgevers uitgenodigd om te komen praten over Slim Werkgeven, een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In het hele land worden bijeenkomsten gehouden voor en door ondernemers, onder leiding van voormalig tophockeyer en hockey-bondcoach Tom van 't Hek. Eerder werd oud-voetballer John de Wolf ingezet om werkgevers over de streep te trekken wat betreft oudere werknemers.

Bij de bijeenkomst in Parkvilla werd door Slim Werkgeven samengewerkt met ondernemersvereniging VOA, WerkVinden Alphen, gemeente Alphen en leerwerkbedrijf Rijnvicus.

Tom van 't Hek ging op het podium in gesprek met werkgevers die al een andere aanpak hebben gekozen, zoals Ans Klein van arbodienst VaardigWerk. Klein, oprichter en directeur van de Alphense onderneming, vertelde dat ze bewust ook oudere medewerkers aanneemt. "Bij mij is de helft jong en de andere helft ouder. Mijn ervaring is dat de 50-plussers zeer gemotiveerd zijn en een zeer gering ziekteverzuim hebben. Zij brengen stabiliteit en ervaring mee en zijn heel trouw en loyaal naar het bedrijf. Oudere medewerkers zijn gouden medewerkers."

Dat werd hartgrondig beaamd door Nico Moen van WerkVinden Alphen. De vrijwilligersorganisatie helpt mensen die een baan zoeken, waaronder veel 50-plussers. "Deze mensen zijn vaak hun werk kwijtgeraakt en komen vervolgens niet meer aan de bak. Ze zijn in rouw over het verlies van hun baan en moeten emoties verwerken. Maar het is belangrijk om daar niet in te blijven hangen. Wij gaan daarom naar hun talenten kijken en dan wordt het al een ander verhaal. Iemand heeft talenten en daar wordt werk bij gezocht."

Moen verbaasde zich erover dat subsidieregelingen door werkgevers niet beter worden benut. "Als een werkgever een 50-plusser met een uitkering aanneemt, zijn er voor de werkgever belastingvoordelen. Maak er gebruik van, zou ik zeggen."

Tegelijkertijd zijn er regelingen die voor 50-plussers niet goed uitpakken, stelde Moen. "De zogenaamde ouwelullendagen stammen uit het stenen tijdperk, die moeten echt uit de cao. Nu we allemaal veel langer moeten werken, is dit een idiote regeling."

Chantal Ekkel, van het Werkgeversservicepunt in Alphen, hield een pleidooi om met een open blik naar mensen te kijken. "Of je een statushouder of 50-plusser aanneemt, dat is een kwestie van mindset. Ga het gesprek aan, ga het gesprek met ons aan, wij kunnen werkgevers aan goede medewerkers helpen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden