Diana Kölker (midden) bij de mini-kunstuitleen in BuitenRuimte, de winkel van Annemarie Bos, Lise Colpa, Fransje van Pelt en Saskia Beentjes.
Diana Kölker (midden) bij de mini-kunstuitleen in BuitenRuimte, de winkel van Annemarie Bos, Lise Colpa, Fransje van Pelt en Saskia Beentjes. (Foto: Morvenna Goudkade)

Mini-kunstuitleen binnenkort van start

Grafisch kunstenares Diana Kölker (44) uit Boskoop won in oktober PJ's Kunst en Cultuurprijs met haar plan voor een mini-kunstuitleen met reizende kunstwerkjes. Ze is daarna meteen aan de slag gegaan om haar idee uit te voeren. Inmiddels is het bijna zover: op zondag 3 februari gaat de mini-kunstuitleen feestelijk van start.

BOSKOOP – Bij BuitenRuimte aan het Rijnveld in Boskoop zijn de voorbereidingen in volle gang. De winkel voor kunst, ambacht en brocante, op de Proeftuin van Holland, wordt de plek waar de mini-kunstuitleen gehuisvest wordt De vier kunstenaressen van BuitenRuimte zijn vereerd dat hun bijzondere winkel is uitgekozen.

"We vinden het erg leuk dat de mini-kunstuitleen bij ons komt," zegt Annemarie Bos, die samen met Fransje van Pelt, Lise Colpa en Saskia Beentjes de winkel runt. ''Behalve onze eigen kunst, laten wij hier ook regelmatig werk van gast-exposanten zien. Mensen kunnen hier kunst komen kijken, kopen en binnenkort dus ook ruilen in de mini-kunstuitleen.''

Diana Kölker vertelt dat ze meteen een goed gevoel had bij BuitenRuimte. "Ik heb ook andere mogelijkheden onderzocht, in het centrum bij winkeliers of in de bibliotheek. BuitenRuimte is voor mij de beste plek omdat kunst hier centraal staat en je echt ziet wat kunst kan betekenen."

De mini-kunstuitleen staat al opgesteld: een vitrinekast vol met kleine kunstwerkjes die geruild kunnen worden. Iedereen die er iets uit haalt, moet er ook weer een eigen kunstwerkje inzetten. Helemaal naar de wens van PJ, oftewel de in 2017 overleden Boskoper Piet-jan Vermeulen, die bij testament bepaalde dat hij met zijn nalatenschap de kunst en cultuur in Boskoop wilde bevorderen.
Naast zijn werk als boomkweker was hij zelf enthousiast kunstbeoefenaar én reiziger. Vrienden van PJ richtten daarna een stichting op en riepen PJ's kunst en Cultuurprijs in het leven. De eerste editie, die vorig jaar plaatsvond, had als thema 'reizen'. Diana Kölker sleepte de prijs in de wacht met haar reizende ruilkunstwerkjes.

Diana is na het winnen van de prijs meteen 'aan de bak gegaan', zoals ze zelf zegt. "Ik heb een Instagrampagina opgezet voor de mini-kunstuitleen, een logo gemaakt, flyers en posters gemaakt en ik heb kunstenaars uitgenodigd om een kunstwerkje te doneren zodat de kast alvast gevuld kan worden."

Ze legt uit hoe de kunstuitleen in zijn werk gaat. "Mensen kunnen een werkje uit de kast meenemen, maar moeten dan wel iets anders terugplaatsen. Onder het motto: iets eruit halen, dan ook iets terug stoppen. Daarbij gaat het om een kunstwerkje dat zelfgemaakt is en origineel, dus niet nagetekend van een voorbeeld of nagemaakt van een patroon."

Dat het werk zelf bedacht en zelf gemaakt is, dat is heel belangrijk, zegt Diana. "In de geest van PJ willen we mensen stimuleren om zelf kunstzinnig bezig te zijn. Op wat voor manier dan ook, want alle kunstvormen zijn toegestaan: beeldjes, foto's, tekeningen, schilderijtjes, ingelijste poëzie. Als het maar door jouzelf gemaakt is. Let wel op dat het niet te groot is: maximaal 10 bij 10 centimeter. Het moet wel in de kast passen natuurlijk."


De feestelijke opening van de mini-kunstuitleen, met toelichting van Diana Kölker, is op zondag 3 februari. Belangstellenden zijn welkom van 15.00 tot 17.00 uur bij BuitenRuimte aan het Rijneveld 153 in Boskoop.
BuitenRuimte, winkel voor kunst, ambacht en brocante, is wekelijks geopend van donderdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.00 uur.


Kunstwerkjes op Instagram

Omdat het om reizende kunstwerkjes gaat, wordt iedereen die een kunstwerkje meeneemt gevraagd een foto te maken van het werkje op de nieuwe plek en die foto mét plaatsnaam en locatie te posten op #uitboskoop. Zo kan de reis van de kunstwerkjes gevolgd worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden