Foto: Helga Boudestein

Vleesbetutteling

Column door Karin Houdijk

Nu.nl 17 januari jl.: "We moeten onze eetgewoontes drastisch veranderen willen we de planeet en haar inwoners redden. Daarvoor moeten mensen hun vlees- en suikerconsumptie halveren en dubbel zo veel groente, fruit en noten gaan eten." Aldus een team van specialisten uit 17 verschillende landen, na een onderzoek van drie jaar.

De reacties waren zoals te verwachten nogal uiteenlopend. Was de ene persoon het grondig met de bevindingen eens, anderen vonden het betuttelende hysterische onzin. Ieder kan uiteraard zijn gevoel en mening bij het onderwerp hebben, maar dat het niet helemaal lekker met Moeder Aarde gaat, kan niemand meer ontkennen, toch? (oké, een beetje vreemde kwast met een slecht kapsel in de VS buiten beschouwing gelaten dan). Nederlanders krijgen bij voorbaat al jeuk als hun verteld wordt iets aan zijn of haar gewoontes of tradities te veranderen. Dus vertellen dat het eten anders moet, is vragen om een gele hesjes parade.


Maar ik heb me verdiept in de adviezen van de eerder genoemde specialisten en ik kan jullie zeggen: onzin is het zéker niet. Even in het kort hun conclusies:

• In 2050 tien miljard mensen voeden zonder onze eetgewoonten aan te passen is niet haalbaar. Om wat voorbeelden te geven: voor de productie van een kilo rundvlees is zoveel water nodig als de kraan drie dagen fulltime laten lopen. Het voedsel van het 'reguliere' vee bestaat voor een groot deel uit soja. Soja verarmt de grond zodanig dat het na de oogst tien jaar niet meer geschikt is voor landbouw, waardoor nieuwe stukken grond gebruikt moeten worden.... ten koste van waardevolle delen regenwoud.


• Ziektes - zoals obesitas, diabetes en verschillende types kanker – kunnen deels worden veroorzaakt door een slecht dieet. De onderzoekers claimen dat een ongezond eetpatroon op dit moment meer slachtoffers maakt dan onveilig vrijen, alcohol/drugsgebruik en roken bij elkaar.

• Het eten van rood vlees en suiker zou gehalveerd moeten worden, terwijl het eten van groenten en fruit juist verdubbeld moet worden. Dat staat haaks op het eetpatroon in sommige werelddelen, zoals Noord-Amerika. Daar eet men bijna 6,5 keer zo veel rood vlees als wordt aanbevolen. Andere Westerse landen sluiten aan bij een groeiende hoeveelheid vleesconsumptie, welke voor een belangrijk deel te danken is aan de huidige BBQ-trends.


Met de wetenschap dat 800 miljoen mensen aan een voedseltekort lijden is de boel naar mijn smaak behoorlijk uit balans. Wij zijn in ons land gezegend met een rijkdom aan voedselvariatie. Alles wat we nodig hebben om ons lichaam gezond te houden en onze aarde minder schade toe te brengen ligt binnen handbereik. Waar wachten we dan nou eigenlijk nog op...?!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden