Bram Schuurman (13) heeft een bijbaan als model. Hij is regelmatig te zien in campagnes, commercials en modebladen.
Bram Schuurman (13) heeft een bijbaan als model. Hij is regelmatig te zien in campagnes, commercials en modebladen. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Misschien wil ik doorgaan als model'

Een krantenwijk of klusjes doen om een centje bij te verdienen? Bram Schuurman (13) uit Hazerswoude-Dorp pakt het anders aan. Hij heeft een bijbaan als model en werkt voor bekende modemerken als McGregor, Tommy Hilfiger, Esprit en Nik & Nik. Bram wordt regelmatig ingevlogen voor shoots in het buitenland. Hij combineert het met school: tweetalig havo-vwo op het Coenecoop College in Boskoop. Als model heeft Bram inmiddels jarenlange ervaring. Voor de camera is hij professioneel en neemt geroutineerd allerlei poses aan. Maar hij is ook een gewone dertienjarige die houdt van voetbal en gamen. Al moet hij soms na de voetbalwedstrijd weer gauw op het vliegtuig voor een modellenklus.

HAZERSWOUDE-DORP – Bram komt uit een fotogenieke familie, want ook oudere broers Daan en Loek zijn model, net als moeder Els. Vader Jeroen werkt soms mee aan commercials. De carrière van Bram begon toen hij vier was. Eerder al waren zijn broers ingeschreven bij een kindermodellenbureau. Bram had af en toe een opdracht, maar dat werden er steeds meer. Tegenwoordig gaat hij van de ene campagne naar de andere, afgewisseld met fashionshows en commercials. Leuk werk, vindt Bram. "Op de set is het meestal heel gezellig met de fotografen en stylisten. En met de andere kinderen, want vaak zijn er meer modellen."

Bram is populair. Hij werkt internationaal en staat ingeschreven bij zo'n 20 bureaus, in Nederland, Duitsland, Italië, Spanje en Engeland. Vooral in Duitsland heeft hij veel boekingen. Hij is vaak in Berlijn, het afgelopen weekend moest hij naar München en onlangs stond Düsseldorf op het programma. Heel leuk allemaal, maar hij heeft ook zijn school en huiswerk, hoe combineert hij dat? Bram: "Ik neem altijd mijn huiswerk mee. Als ik tijd over heb op de set ga ik leren. Dat doe ik ook in het vliegtuig en in het hotel." Zijn ouders hebben zijn modellenbaan met school besproken. Zolang de schoolprestaties goed blijven, mag hij doorgaan.

Inmiddels heeft Bram een mooi portfolio. Hij werkte o.a. voor McGregor, Tommy Hilfiger, WE Fashion, Esprit, Vingino, Protest en Nik & Nik. De laatste, een label van modeontwerpster Nikkie Plessen, is één van zijn persoonlijke favorieten. ''Ik werk best veel voor Nik & Nik, dat is altijd heel leuk. Nikkie komt meestal zelf ook even kijken. In september heb ik meegelopen met de fashionshow, daar waren heel veel bekende mensen, vooral YouTubers."

Ook al maakt hij bijzondere dingen mee, met de glamour van het modellenwerk is Bram niet echt bezig. Hij gaat liever gamen met vrienden of voetballen bij Hazerswoudse Boys. "Ik voetbal in de JO15, in het eerste elftal. Vroeger wilde ik wel profvoetballer worden, maar ik weet dat ik daar niet goed genoeg voor ben." Wat hij nu wil worden later, daar is hij nog niet uit. "Misschien wil ik doorgaan als model, maar ik moet nog wel groeien om volwassen model te kunnen worden."

Voorlopig maar gewoon naar school en plezier maken met vrienden. En dan is hij gewoon Bram en geen model. "Mijn vrienden en de kinderen op school doen er heel normaal over. Ze weten dat ik dit werk doe en ze volgen me op Insta, maar ze gaan me niet steeds allerlei dingen vragen of zo." Extra aandacht van de meisjes krijgt hij ook niet, zegt Bram. "De meisjes bij mij op school zijn heel intelligent, die gaan daar niet speciaal over doen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden