Maar liefst 23 leden van IJsclub Otweg, waaronder 10 vrouwen, gaan meedoen aan de monsterschaatstochten op de Weissensee.
Maar liefst 23 leden van IJsclub Otweg, waaronder 10 vrouwen, gaan meedoen aan de monsterschaatstochten op de Weissensee. (Foto: Morvenna Goudkade)

Recordaantal schaatsers op Weissensee

Een recordaantal leden van IJsclub Otweg in Boskoop gaat dit jaar meedoen aan de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee. Zaterdag reizen maar liefst 23 deelnemers af naar Oostenrijk. Nog een primeur: bijna de helft van hen is vrouw.

BOSKOOP - Clubleden Ton Snabel en Leo Verbeij organiseren kort voor vertrek nog een deelnemersbijeenkomst in het clubhuis van de ijsvereniging. De meeting is bedoeld als nadere kennismaking en briefing. Deze krant schuift ook aan.

Als de schaatsliefhebbers binnendruppelen wordt duidelijk dat het een gemêleerd gezelschap is. Ze komen uit de hele omgeving: Boskoop, Reeuwijk, Hazerswoude, Moerkapelle, Zoetermeer. De leeftijden variëren van eind twintig tot begin zeventig en de schaatservaring is ook uiteenlopend. Opvallend zijn de familiecombinaties, diverse vaders met zonen en een vader met dochter. Ook enkele echtparen zullen de ijzers onderbinden. Boskoper Ed Evers doet mee met twee zonen, Maarten (37) en Bastiaan (35). "Ik word zeventig, het leek me leuk om dit met de jongens te doen," vertelt Ed. "We hebben het al een paar keer eerder gedaan, maar dat is wel een tijdje geleden. En nu kan het nog."

Ton Snabel neemt zoon Rick mee, Nico van Harskamp zoon Martin en Leo Verbeij zoon Joost. Cor de Jong uit Reeuwijk gaat op pad met dochter Anne (29). "Ik schaats al langer, maar zo'n tocht heb ik nog nooit gedaan," lacht Anne, die voor de 100 kilometer gaat.

"Iedereen heeft flink getraind voor de lange afstanden," vertelt organisator Ton, zelf een echte diehard op de Weissensee. Hij volbracht de Alternatieve Elfstedentoertocht al vele malen. "Schaatstraining doen we op de Uithof in Den Haag en we wielrennen heel veel. Sommigen van ons gaan in de zomer ook skeeleren."

Bij de club zijn ze blij verrast met de grote belangstelling dit jaar. "De laatste jaren waren we steeds met vijf tot zeven man. Dit is grandioos natuurlijk."

Do Witteman uit Boskoop gaat voor de eerste keer mee, echtgenoot Cor was al vaker op de Weissensee. "Ik ben geen schaatser, maar ik ga wel schaatsen," zegt Do. "Ik hoop de 100 kilometer te halen." Waarom heeft ze besloten mee te doen? "Omdat er nu voor het eerst vrouwen meegaan, omdat het mág, haha. Eerder hoorde ik altijd: de Weissensee, daar horen geen vrouwen bij."

Het is inderdaad bijzonder, de belangstelling van de dames dit jaar, vindt ook Leo Verbeij. De dames in kwestie willen het wel uitleggen: "Als je als enige vrouw meegaat is dat niet zo leuk, je houdt die mannen niet bij. Met een groepje is het veel gezelliger. Het werkte aanstekelijk, steeds meer vrouwen gingen zich aanmelden."

Dat geldt ook voor Gerda Boersen uit Boskoop. Zij meldde zich samen met echtgenoot Stef aan voor het schaatsfestijn, maar Gerda schaatst met vriendin José Stolwijk. "José is mijn vaste schaatsmaatje, wij trainen samen, zij gaat ook mee," vertelt Gerda, die al jarenlang dol is op schaatsen, maar nog nooit op de Weissensee is geweest.

"Het stond altijd al op mijn wensenlijstje," bekent de sportieve Boskoopse. "Het is echt mijn grootste droom. Ik hoorde altijd de verhalen van de mannen. Stef is ook een paar keer geweest en dan dacht ik altijd: ik wil ook. En nu gaat het dan eindelijk gebeuren."


Top 3

Onderbroek met zeemleren kruis, bivakmuts, warmtepleisters: onmisbare zaken voor wie de Alternatieve Elfstedentoertocht gaan rijden. Alle deelnemers kregen op de bijeenkomst een lijst van noodzakelijke spullen uitgereikt. De top 3: uierzalf, thermokleding en krentenbollen voor onderweg.


Weissensee

De leden van IJsclub Otweg reizen zaterdag af naar Oostenrijk. Na het weekend zijn er dinsdag t/m vrijdag schaatstochten. De deelnemers hebben de keus uit de Alternatieve Elfstedentoertocht van 200 kilometer en de Weissensee Prestatietocht van 100 kilometer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden