Monique en Jack Veldman (midden) vieren hun overwinning in de ring met familie en medewerkers.
Monique en Jack Veldman (midden) vieren hun overwinning in de ring met familie en medewerkers. (Foto: Morvenna Goudkade)

Archeon: cultuur is de grote winnaar

De finale VOA-verkiezing Onderneming van het Jaar, afgelopen donderdag in Castellum, was een spannende 'business battle' die is gewonnen door Archeon. Het museumpark wist tegenstander Helicon Conservation Support voor te blijven.

ALPHEN AAN DEN RIJN - Jack en Monique Veldman van Archeon zijn sinds donderdag overstelpt met felicitaties, bloemen en berichtjes, zo laat het ondernemerskoppel weten. "We hebben ontzettend veel leuke reacties gehad," vertelt Monique. "De dag na de verkiezing hebben we echt niet anders gedaan dan bloemen en felicitaties in ontvangst nemen. Zaterdag moesten we weer serieus aan het werk, want toen hielden we in Archeon open dag voor alle Alphenaren, maar 's morgens vroeg hebben we nog een klein feestje gevierd met onze medewerkers, met koffie en gebak."

Ze zijn superblij met de titel. "Je hoopt het, maar je weet het niet," reageert Jack Veldman, na de bekendmaking in Theater Castellum in Alphen. "Helicon is ook een prachtig bedrijf." Zijn vrouw ziet de titel als een 'ode aan onze medewerkers'. "Heel mooi, deze waardering. We zijn zo vereerd."

De finale in Castellum donderdag stond helemaal in het teken van een 'business battle', compleet met boksring, waarin zelfs een kleine bokswedstrijd te zien was. De grote zaal van het theater zat bomvol met ondernemers uit de regio, die uiteindelijk hun stem mochten uitbrengen op hun favoriet.

Na de stemmentelling maakte burgemeester Liesbeth Spies de winnaar bekend: Archeon. Zij roemde de inzet van ondernemers. "Er zijn heel veel ondernemers in Alphen die zorgen voor werkgelegenheid en innovatie. Als gemeente hebben we daar veel belang bij," aldus Spies.

Hoewel finalisten Archeon en Helicon als tegenstanders in de ring stonden, zien ze elkaar inmiddels als samenwerkingspartners, zo werd onthuld bij de borrel. Er zijn veel raakvlakken: beide bedrijven zijn actief in de museale wereld en houden zich bezig met cultuur. Archeon wil een provinciaal depot voor oudheden gaan huisvesten en gaat Helicon daarbij inschakelen. Ook wil het museumpark de expertise van Helicon benutten bij het tentoonstellen van de Romeinse Zwammerdamschepen. Helicon werkt wereldwijd aan het conserveren van oudheden en is daarbij partner van Unesco.

Wouter Hijberg van het in Zoeterwoude gevestigde Helicon, bevestigt dat er samenwerking op komst is. Eigenlijk voelt hij zich dan ook geen verliezer, zegt hij. "De winst van de verkiezing is nu al dat het ons mooie relaties heeft opgeleverd. Ook onze plannen om terug te keren in Alphen aan den Rijn zijn in een stroomversnelling gekomen. Tot vijf jaar geleden waren we in Alphen gevestigd, we gaan bij de gemeente praten over een nieuwe plek. Een depot bij Archeon zullen wij graag beheren. Wat betreft de Zwammerdamschepen, dat gaat om het juiste klimaat en licht en overige condities in de tentoonstellingsruimte. Dat is onze expertise, die we graag inzetten voor de plannen van Archeon."

Monique Veldman vat de uitslag van de verkiezing met een brede lach samen: "Archeon heeft gewonnen, maar eigenlijk is cultuur de grote winnaar."


Winnaars

Museumpark Archeon uit Alphen mag zich Onderneming van het Jaar 2019 noemen. Het bedrijf is daarmee opvolger van Thearent uit Hazerswoude-Dorp (winnaar van 2018) en Hoogeveen Plants uit Boskoop (winnaar van 2017).


VOA-verkiezing zeer populair

De aanbevelingscommissie van VOA kreeg maar liefst 130 aanmeldingen voor de verkiezing Onderneming van het Jaar. Hieruit ontstond een lijst van 25 bedrijven die kans maakten op de titel. Na een intensief beoordelingstraject werden twee finalisten vastgesteld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden