Boskoper Wim van der Werf heeft al zijn leven lang een passie voor de toverhazelaar. Volgende week houdt hij een expositie, mét lezingen, in het Boomkwekerijmuseum.
Boskoper Wim van der Werf heeft al zijn leven lang een passie voor de toverhazelaar. Volgende week houdt hij een expositie, mét lezingen, in het Boomkwekerijmuseum. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik heb genoten van mijn toverhazelaars'

Hij is de laatste tijd volop in het nieuws. Wim van der Werf (73) heeft volgende week een expositie in het Boomkwekerijmuseum over zijn grote passie: de Hamamelis oftewel toverhazelaar. Al jarenlang heeft de oud-kweker een unieke verzameling toverhazelaars, die officieel erkend is als Nederlandse Collectie. De expositie toont vele variëteiten van de winterbloeier. Recent kondigde Wim het afscheid aan van zijn collectie, die hij gaat overdragen aan het Von Gimborn Arboretum in Doorn. Het maakte veel reacties los, maar Wim wil zich aan de afspraken houden. Wie voor het laatst wil genieten van zijn bloeiende toverhazelaars, kan in het museum terecht. Er wordt veel belangstelling verwacht.

BOSKOOP - Sinds hij het afscheid van de collectie bekendmaakte, geeft Wim het ene interview na het andere. Bij de start van de expositie aankomende maandag, wordt een filmploeg verwacht. Hij is er wel een beetje klaar mee, over alle publiciteit rondom zijn besluit wil hij het eigenlijk niet meer hebben. Over de expositie 'Hamamelis-dagen' wil hij wel vertellen en over de toverhazelaars, die een grote rol hebben gespeeld in zijn leven.


Wim groeit op als telg van de bekende boomkwekersfamilie Van der Werf. De liefde voor planten wordt hem met de paplepel ingegoten. "Toen ik een jaar of vier was, had ik al veel plantennamen geleerd," zegt Wim. "Toen al was ik gek van plantjes." Vanaf zijn veertiende is Wim aan het werk en volgt daarbij de tuinbouwavondschool. Als jonge kweker neemt hij wat Hamamelisplanten over van zijn vader en raakt gefascineerd. "Hartje winter, als wij ons dik inpakten tegen de kou, stond die toverhazelaar prachtig te bloeien. Heel bijzonder."


Wim begint een verzameling waarbij hij zelf variëteiten ontwikkelt. Hij reist naar België, Duitsland en Engeland en komt in contact met andere verzamelaars. Zijn plantencollectie breidt zich steeds meer uit, tot circa 150 variëteiten. Eind jaren negentig brengt hij zijn Nederlandse Collectie onder op een stuk land in de Boskoopse Lansing, omringd door water. Het is zijn eigen toverhazelaarparadijs. Dat daar nu een einde aan komt, daar hij heeft zich bij neergelegd. "Ik ben al heel lang bezig. Het is fantastisch geweest. Ik heb enorm genoten van mijn toverhazelaars. Misschien heb ik er zelf nog het meest van genoten. Het is echt mijn passie. Maar als je niet meer kan moet je stoppen. Het onderhoud valt me veel te zwaar."


Wim heeft daarom besloten zijn collectie over te dragen aan het Von Gimborn Arboretum in Doorn. Dat zal in het najaar gebeuren. Voor het zover is organiseert het Boomkwekerijmuseum, waar Wim zelf ook vrijwilliger is, van 21 tot en met 26 januari de expositie 'Hamamelis-dagen'. Misschien wel de laatste kans om de unieke bloeiende toverhazelaars van Wim te zien. "Ik laat van zo'n 50 variëteiten de bloeiende takken in vazen zien," vertelt de verzamelaar. "Ook zal ik planten in pot tentoonstellen, in de museumtuin." Gedurende de week zal Wim regelmatig aanwezig zijn voor uitleg aan bezoekers. Op dinsdag- en donderdagavond geeft hij lezingen. "Ik vertel dan het verhaal van mijn toverhazelaars. Ik laat ook heel veel beelden zien."


Wim heeft een aantal bloeiende takken meegenomen. Als we een rondje door het Rosarium lopen speurt hij naar een toverhazelaar. Die staat er niet. "Kijk, daar staat wel een gewone hazelaar, een Coryllus. Maar dat is geen winterbloeier, de toverhazelaar wél."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden