Foto: Ellen van Dilst

Passen

Column door Ellen van Dilst

Van de week zag ik een oproep op Facebook. Of we ook allemaal meededen met IkPas. Ik had geen idee waarvoor ik zou moeten Passen, dus ik ging op onderzoek uit. Het bleek een challenge te zijn om 30 (of 40) dagen geen alcohol te drinken. Wat het met passen te maken had, werd me niet helemaal duidelijk. Wellicht pas je na die 30 (of 40) dagen weer in je spijkerbroek na de feestdagenoverdaad. Ook de waarom-vraag werd niet helder beantwoord. Allereerst: waarom 30 dagen en niet 28 (want vier weken) of 31 (want het passen start op 1 januari en die maand heeft nu eenmaal 31 dagen). Waarom passen op 1 januari als je naar alle waarschijnlijkheid alcohol drinkend over de drempel van het nieuwe jaar bent gegaan.

De waarom-40-dagen-vraag werd wel uitgelegd: de 40 dagen vinden plaats tijdens de katholieke vastentijd, maar dat roept bij mij weer andere vragen op. Want waarom heb je een IkPas-campagne nodig om katholieken ertoe te bewegen tijdens de vasten geen alcohol te drinken? Is dat niet het hele idee van vasten?

Hoe meer ik erover las, des te fascinerender het werd. Zo kan je je aanmelden en een account maken (niet voor de vastenIkPas, dat kan pas na afloop van de 30 dagen), er is een webshop, een IkPascoach, IkPasregio's en FAQ's. De voordelen van een paar dagen alcoholvrij zijn volgens IkPas evident: je wordt fitter, slanker, rijker, uitgerust, bewust van je alcoholgebruik en een goed voorbeeld voor jongeren. De IkPasser op Facebook had al acht hele dagen geen alcohol gedronken en was een rondje gaan hardlopen in de verwachting haar persoonlijk record op de 10 km fors aan te scherpen. Dat viel een beetje tegen. Zo zeer dat ik vrees dat de resterende 22 dagen het niet helemaal droog zullen houden.

Alles overziend heb ik besloten om niet te IkPassen. Het werd me wat te ingewikkeld en het resultaat is niet wat je ervan mag verwachten. Ik drink gewoon geen alcohol meer. Al jaren niet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden