Raadslid Ernst-Jan Straver: 'De gemeente is er voor alle burgers'

Ernst-Jan Straver: "Ook voor de burgers van kernen en dorpen!"
Ernst-Jan Straver: "Ook voor de burgers van kernen en dorpen!" (Foto: Ernst-Jan Straver)

Hij is de jongste fractievoorzitter in de gemeenteraad. Maar vijftien jaar raadslidmaatschap heeft hem in de lokale politiek gepokt en gemazeld. De interesse van Ernst-Jan Straver (37) voor politiek begon op de basisschool. Voor een project over verkiezingen in groep 8 koos hij voor de partij van de sociaaldemocraten. Tot op de dag van vandaag is hij die keuze trouw gebleven.

Alphen aan den Rijn - "Inderdaad, het zat er bij mij al vroeg in", bevestigt Ernst-Jan desgevraagd. "Mijn moeder was ook duidelijk voor de PvdA, evenals mijn opa die zelfs in de gemeenteraad van Moerkapelle heeft gezeten." Het waren twee bekende boegbeelden van de PvdA uit twee duidelijk verschillende tijden die de in Gouda geboren Straver politiek hebben geïnspireerd: de gematigde en vaderlijke staatsman Wim Kok en later de vernieuwende en zakelijke Wouter Bos.

In 2000 werd Ernst-Jan lid van hun partij en nog geen twee jaar later kwam hij in de gemeenteraad van het toen nog zelfstandige Boskoop. Na een korte onderbreking werd hij in september 2015 in het Alphen van na de fusie weer raadslid voor de PvdA en sinds april 2018 is hij tevens fractievoorzitter.

Zijn politieke missie als lokaal volksvertegenwoordiger is: 'Opkomen voor de belangen van de mensen en ervoor zorgen dat zij die hulp nodig hebben van de gemeente, deze ook krijgen. Dat kan in allerlei vormen zijn, tot aan de stoeptegel die scheef ligt.'

Onderdeel van mijn leven

Op de vraag hoe het raadslidmaatschap hem in Alphen bevalt, luidt het antwoord: "Ik vind het leuk om te doen en ik doe het al zo lang dat het onderhand onderdeel is van mijn leven. De sfeer is hier wel anders dan in Boskoop. Ging de politiek daar over hoe het dorp beter te maken, in Alphen zit er nog een stukje politiek om de politiek heen: het politieke spel, deals sluiten met andere partijen, daarmee samenwerken. Het belang daarvan is groter dan ik in Boskoop gewend was. Dat aspect van het raadswerk maakt het voor mij wel weer leuker en interessanter."


Ernst-Jan vindt het jammer dat er weinig gelegenheid is voor werkbezoek. "Naast de gemiddeld drie avonden per week die ik hier binnen in het gemeentehuis zit, zou ik graag nog één à twee avonden in de week op werkbezoek willen gaan, meer kennismaken met de Alphense burger. Helaas komt dat er niet van. Naast het raadswerk heb ik een fulltime baan en een gezin dat tijd verdient."

Verkeersproblemen

Het sociale domein, financiën en veiligheid zijn de beleidsgebieden in de portefeuille van IT-manager en wielerliefhebber Straver. Zijn collega-raadslid Henk Goes gaat over de kernen, bereikbaarheid en wonen. Gevraagd naar waar Ernst-Jan de accenten zou leggen uit de volle portemonnee van burgemeester Spies is het antwoord: "Naar het sociale domein gaat al veel geld, maar op sommige beleidsonderdelen moet het geld anders en beter besteed worden. Daarnaast moet er ook geld naar het realiseren van oplossingen van de grote verkeersproblemen in Alphen. Deze grote gemeente moet bereikbaar blijven!"

Voor iedereen

De gemeente is er voor iedereen. Voor Ernst-Jan spreek dat vanzelf. Niet alleen voor de burgers uit de hoofdplaats Alphen. "Zeer zeker niet! De gemeente moet ook dicht bij de burgers van de dorpen en kernen staan. Die mogen niet het gevoel hebben dat zij in hun gemeente de tweede viool spelen!"

Meer berichten