Met een borrel in de ene hand, en de tissues voor de loopneus op tafel zeggen wij: Gezond & Gelukkig 2019 allemaal!
Met een borrel in de ene hand, en de tissues voor de loopneus op tafel zeggen wij: Gezond & Gelukkig 2019 allemaal! (Foto: Debbie de Geus)

Groetjes van de Stamtafel: zoenen met nieuwjaar?

In de media spreekt men van een griepepidemie. En met dit nieuws in ons geheugen treden ook wij het nieuwe jaar in. Wij willen geen griepje oplopen en waar wij vorig jaar nog wegkwamen met de smoes 'ik heb een koortslip', moesten we er nu toch echt aan geloven. Het wensen van een goed en gezond jaar gaat meestal niet zonder dat er dan ook gezoend moet worden. Voor ons werkende vrouwen/mannen in de horeca een behoorlijk dingetje hoor!

Boskoop - En ook al proberen we creatief te zijn, met onze arm goed gestrekt of met de koffiepot in de hand aanlopen en de nieuwjaarswens uitspreken, komen we er toch bijna niet onderuit om te zoenen. Soms lijkt het wel of sommige mensen het hele jaar zitten te wachten op die nieuwjaarszoen. Dan komen ze opgewekt aan de stamtafel op bar zitten, met blosjes op de wangen en getuite lipjes, zo van: 'We mogen weer!'.

Totdat die ene gast binnen komt. We stappen op zijn tafel af en schudden hem de hand. Heeft hij zijn arm nou echt gestrekt? En nee, hij heeft geen blosjes en getuite lipjes. Duidelijke taal dus, hier wordt overduidelijk niet gezoend! De eerste week is voorbij, geen griepje opgelopen, behalve dat we dozen tissues versleten hebben vanwege een druppelende neus, hebben we het doorstaan.


Voorbeeldfunctie

De nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis doet behoorlijk wat stof opwaaien. Met het artikel uit de krant voor de neus wordt er op los gediscussieerd. Er wordt alcohol geschonken en vele partijen uit de gemeente zijn niet van plan iets te veranderen. Maar dat stuit bij ons toch wel tegen de borst. Vele keren per jaar krijgen wij controles; waar onze gasten bijzitten moeten we onze vergunningen laten zien.

Wij vragen ons af waarom er bij het gemeentehuis, zonder drank- en horecavergunning, wel een borreltje geschonken mag worden na een raadsvergadering of nieuwjaarsreceptie. Zij hebben immers een voorbeeldfunctie. Ook wordt de alcohol gratis verstrekt, dus oneerlijke concurrentie? En staat er wel beveiliging aan de deur? Bij het organiseren van een evenement hebben we met een draaiboek te maken waar je misselijk van wordt. Hoe zit dat met die nieuwjaarsborrel, je weet immers nooit hoeveel mensen komen.

En waar wordt dit eigenlijk van betaald? Of moet je elkaar gewoon wat gunnen? Een borrel na het werk moet immers kunnen. En als burger de belastingcenten van je buurman op te drinken bij het gemeentehuis is een vrije keus. Het is een lastige discussie en wij denken dat 'leven en laten leven' hierin een gepaste uitspraak is. Het zou wel leuk zijn om de 'after party' van de nieuwjaarsreceptie aan de stamtafel te houden. Papieren zijn aanwezig en leuk, niet-zoenend personeel staat aan uw zijde.

Meer berichten