Jolanda Moerings begint aan een nieuw spannend jaar. Ze is initiatiefneemster van De Kiem, waar ze zelf ook gevestigd is als  kleur- en stijlspecialiste.
Jolanda Moerings begint aan een nieuw spannend jaar. Ze is initiatiefneemster van De Kiem, waar ze zelf ook gevestigd is als kleur- en stijlspecialiste. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Mijn levensmotto: het komt altijd goed'

Ze staat positief in het leven en kijkt uit naar een nieuw en spannend jaar. Jolanda Moerings (45) weet als alleenstaande moeder alle ballen hoog te houden en combineert gezin, baan en ondernemerschap. Ze is een van de initiatiefnemers van De Kiem in Boskoop, een nieuw bedrijvencentrum waar ZZP-ers met elkaar tot bloei komen. Ook Jolanda zelf verruilde haar keukentafel voor een studio bij De Kiem. Als kleur- en stijlspecialiste werkte ze jarenlang vanuit huis, maar was toe aan de volgende stap. De Kiem staat ook voor veerkracht, een belangrijk begrip voor Jolanda. Bij tegenspoed in het leven moet je veerkrachtig zijn. Dingen overkomen je, maar hoe je ermee omgaat, dat bepaal je zelf.

BOSKOOP – Jolanda is geboren en getogen in Boskoop. Na de middelbare school gaat ze naar de meao voor een administratieve opleiding, maar daar stopt ze mee als haar moeder overlijdt. Na een kantoorbaan komt ze terecht bij Albert Heijn in Boskoop. Het is het begin van een 25-jarige carrière bij de supermarkt, waaronder jarenlang als teamleider. Eerder al is ze getrouwd, maar helaas redt het huwelijk het niet. Sindsdien woont Jolanda als alleenstaande moeder samen met de kinderen en heeft een druk leven.


"Toen ik tien jaar geleden samen met mijn zusje een kleuradvies liet doen, vond ik dat meteen geweldig. Je ziet hoe je door de juiste kleuren mensen mooier, maar vooral zelfverzekerder kunt maken. Dat wilde ik zelf ook! Ik ben de kleuropleiding gaan volgen en ook de stijlopleiding en toen ben ik workshops gaan geven." Jolanda noemt haar bedrijf Kleurbewust, want bewustwording, daar gaat het om. "Wees bewust van jezelf, van de indruk die je maakt op anderen, dat kun je zelf beïnvloeden." De juiste look heeft niets te maken met de laatste mode of met perfecte maten, benadrukt ze. "Het heeft wél alles te maken met wie je bent en wat je wilt uitstralen."


Jolanda werkt vaak, zoals ze het zelf noemt, vanaf de keukentafel en daar wil ze verandering in brengen. "Ik wilde een eigen bedrijfsruimte maar niet in mijn eentje ergens zitten. Ik heb een studio gehuurd in een bedrijvenpand, maar daar was het erg stil. Toen zijn we andere ondernemers gaan zoeken. Ons pand hebben we De Kiem genoemd, we kunnen daar ontkiemen en tot bloei komen. Zaterdag is de opening en dan hebben we ook open huis."

Bij Albert Heijn is ze weg, want sinds kort heeft Jolanda een andere parttime baan, als styliste bij een brillenketen. "Alleen het ondernemerschap vind ik nog te onzeker. Ik heb ook mijn kinderen. Als styliste help ik mensen te kiezen voor de juiste bril die echt bij hen past. Superleuk om te doen."


Haar leven loopt lekker, vindt ze. Ze heeft zin in het nieuwe en spannende jaar. "Het leven loopt soms anders dan je denkt. Dingen overkomen je, dat gebeurt ons allemaal. Maar ik weet inmiddels, na alles wat ik heb meegemaakt, het komt ook weer goed. Dat is trouwens mijn levensmotto: het komt altijd goed. Niet altijd zoals je misschien wenst, maar in het leven moet je veerkrachtig zijn." Wat je overkomt, is vaak niet je eigen keuze. Maar hoe je ermee om gaat, daar kun je wel keuzes in maken, dat wil ze benadrukken. ''Ruimte nemen voor je verliezen, dat is belangrijk. Mijn stukgelopen huwelijk, dat was een verlies. Mijn broer die is verongelukt, drie jaar geleden, ook een heel zwaar verlies. Maar het leven is maar kort. Je kunt onder de dekens gaan liggen of je kunt doorpakken, uithuilen en weer doorgaan."

Meer berichten