Tobias Wieman leert heel veel over planten, zoals deze fraaie Edgeworthia. Zijn goede voornemen voor 2019 is om nog veel meer te leren.
Tobias Wieman leert heel veel over planten, zoals deze fraaie Edgeworthia. Zijn goede voornemen voor 2019 is om nog veel meer te leren. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Mijn voornemen is om te blijven leren'

Midden in de winter al genieten van een bloeiende plant met heerlijk geurende bloemen. Dat is een van de dingen die Tobias Wieman (20) leert als groenspecialist in opleiding. Tobias zit op de Boomteeltopleiding en werkt bij Arend Oudijk Boomkwekerij. Het Boskoopse bedrijf kent hij goed, want op zijn twaalfde begon hij er al met een bijbaantje. Zoveel mogelijk leren over planten en over het vak, dat is het goede voornemen van Tobias. Naast werk en opleiding volgt hij tevens cursussen bij de Greenport Boskoop Academy. Privé is hij gelukkig met vriendin Rovy. Hoe zijn toekomst er precies uit zal zien weet hij nog niet, maar zijn keuze voor de boomkwekerij staat vast.

BOSKOOP – Tobias woont een deel van zijn jeugd in Gouda en verhuist op zijn achtste met het gezin naar Boskoop. Vanaf zijn twaalfde krijgt hij een bijbaantje op de kwekerij van Arend en Norbert Oudijk, aan het Voshol in Boskoop.

"Ik begon met tuinklusjes en daarna ging ik ook handelsklussen doen, langzaam kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheid. Ik was er niet alleen op zaterdag, maar ook in alle schoolvakanties." Tobias doet het werk niet alleen voor het geld, hij heeft er ook veel plezier in. "Ik merkte dat ik heel graag met planten werk. Ik vond het toen al oprecht heel leuk werk."

Zijn toekomstdroom is het dan nog niet. Tobias wil het leger in, maar astmatische klachten gooien roet in het eten. Bij de pakken neerzitten doe hij niet. "De kwekerij was al langer mijn back-up. Ik heb aan mijn bazen gevraagd of ik meer kon gaan werken. Dat was meteen prima, toen hebben we ook besloten dat ik de opleiding zou gaan doen."

De Boomteeltopleiding vindt hij geweldig, zeker in combinatie met de kwekerij waar hij werkt. "We hebben een heel groot assortiment. Dat vind ik leuk, zoveel verschillende planten. Het leren van plantennamen is wel een hobby van me. Niet dat ik alles al ken, ik moet nog heel veel leren, maar bij mijn huidige bedrijf kán dat." Tobias leert er ook het ambachtelijke van het vak. "Poten op een pootplank bijvoorbeeld en griffels knippen. Ze willen me écht iets leren en dat wil ik zelf ook. Mijn voornemen is om te blijven leren."

Tijdens de opleiding worden veel boomteeltbedrijven bezocht, net als bij de cursussen van de Greenport Boskoop Academy. "De bijeenkomsten zijn steeds bij een ander bedrijf. We zijn al bij Bremmer Boomkwekerijen geweest en bij De Jong Plant. Echt top, de bazen zelf geven dan een rondleiding. Leuk om hun verhaal te horen, ze hebben zoveel ervaring." Hij heeft een advies aan andere jongeren: "Zoek je een baan? Denk aan de boomkwekerij. Er is veel werkgelegenheid. Ik kan het echt aanraden." Hoe hij zijn toekomst voor zich ziet? Zijn Brabantse vriendin, aankomend dansdocente Rovy, speelt daarin een grote rol. Tobias probeert haar zoveel mogelijk te zien. En ook zijn keuze voor de boomkwekerij staat vast.

Tobias heeft een plant meegebracht: de Edgeworthia chrysantha 'Winter Liebe'. "Dit is een fantastische plant. Hij bloeit heel vroeg in februari/maart, op het kale hout, met gele bloemetjes die heerlijk ruiken." De plant, die al in de winter het voorjaar aankondigt, werd vroeger door boeddhisten in de Himalaya gebruikt. Van de bast maakten zij papier voor hun heilige teksten. Een plant met een verhaal, vindt Tobias. "Hij staat ook in mijn eigen tuin."

Meer berichten