Blij werd de burgemeester dit jaar o.a. van de  handgeschreven brief die ze ontving van een ouder stel uit Boskoop, die schreven dat zij het zo fijn vonden dat hun stoep opnieuw bestraat was.
Blij werd de burgemeester dit jaar o.a. van de handgeschreven brief die ze ontving van een ouder stel uit Boskoop, die schreven dat zij het zo fijn vonden dat hun stoep opnieuw bestraat was. (Foto: )

Wees positief en vier iets meer!

Gesprek met burgemeester Liesbeth Spies

Als ik in haar kamer binnenkom, laat burgemeester Liesbeth Spies de tekening zien die ze de dag daarvoor van een Chinese delegatie heeft ontvangen. Het vervult haar zichtbaar met trots dat de Chinezen Boskoop hebben uitgezocht vanwege hun sierteeltkennis.

door Karin Wagter

Alphen aan den Rijn - Spies had dit jaar meer momenten dat ze trots was op 'haar' stad. In ons gesprek vorig jaar noemde zij drie punten waarvan zij hoopte dat die zouden slagen in 2018. "Als eerste de nieuwe gemeenteraad. Deze bestaat nu uit 19 nieuwe raadsleden en het is mooi om te zien hoe zij vol energie en passie aan de slag zijn gegaan. Na een wat stroeve start begint de raad nu goed op stoom te komen!

"Als tweede hadden wij voor '18 grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Daar zijn we afgelopen jaar druk mee bezig geweest in de gemeente. Wij maken ons hard voor het verduurzamen van gebouwen en het gebruik van zonne- en windenergie. Niet alleen lokaal, maar ook regionaal wordt dat de komende jaren een enorme opgave.

"Als derde hoopte ik dat de gemeente in 2018 financieel gezond zou blijven. Ook dat is goed gelukt, hoewel wij in 2019 keuzes zullen moeten maken. We willen heel veel, maar de kosten van veel projecten lopen op. Dat vraagt om scherpe keuzes."

Zoveel vrijwilligers
Trots was zij ook op het Zomerspektakel, de jeugdvakantieweken overal in de gemeente en Trekkertrek. "Dat zoveel mensen vrijwillig zoveel tijd en energie steken in evenementen waar ontzettend mensen van kunnen genieten, dat vind ik geweldig."
"Dan zie je die blije kindergezichten, die trotse ouders en ja, dan ben ik echt trots op Alphen. Ook toen ik op 5 mei om 8 uur 's ochtends in Zwammerdam was voor de Liberty tour en alle Dammenaren verkleed langs de weg zag staan; geweldig!"
Brand
"Een paar vervelende momenten kleurden ook het jaar," vervolgt Spies. "We hebben een paar forse branden gehad. Begin mei in Hazerswoude-Dorp, waarna veel koeien zijn overleden en er asbest was vrijgekomen. Veel mensen in de omgeving hebben daar last van gehad. De brand in Koudekerk die gelukkig op tijd werd gesignaleerd door twee vijftienjarige meisjes die alarm sloegen. En de brand aan de Reijerskoop in Boskoop, waar de bewoner net op tijd uit zijn huis gered kon worden. Het is gelukkig allemaal goed afgelopen dankzij alerte omstanders en onze brandweerlieden."

Demonstratie
"Ook hadden we de demonstratie in Boskoop, waarmee de inwoners duidelijk aangaven dat het zo met het verkeer rond de brug écht niet meer kan."
"Daarmee hebben zij bereikt dat ook de provincie het probleem meer erkent en er studies van de verkeersdrukte worden gemaakt om zo te kijken hoe we tot een oplossing kunnen komen."

Woningmarkt
Voor komend jaar heeft Liesbeth Spies, naast het vervolg op de bovenstaande punten, nog iets op haar lijstje staan. "De woningmarkt staat behoorlijk onder druk en er is een tekort aan sociale huurwoningen. Tot 2025 staat er nog een aantal projecten op stapel, maar die voldoen niet aan de woningvraag. We zijn nu aan het kijken waar er nog meer gebouwd zou kunnen worden, zonder dat de ruimte voor natuur, cultuur en ontspanning allemaal in beslag wordt genomen."

"Dat is een ingewikkelde puzzel. Daarnaast hebben we te maken met vergrijzing in sommige kernen en dankzij verschillende instanties kunnen veel ouderen tegenwoordig langer zelfstandig blijven wonen. Ook daar houden wij ons mee bezig."

World Mayor 2019
We moeten het uiteraard nog even hebben over de World Mayor 2019 verkiezing, waarvoor mevrouw Spies is genomineerd vanwege haar leiderschap, integriteit en inspirerende rol. "Daaruit spreekt wel de waardering," zegt ze. "Er zijn alleen dames genomineerd en op de lijst staat bijvoorbeeld ook een burgemeester uit Afghanistan en één uit Azië. Naar mijn idee hebben zij het daar een stuk lastiger dan ik hier als vrouw. Ook als ik niét wordt gekozen, en ik heb geen idee wanneer de verkiezing precies is, vind ik de nominatie als enige Nederlandse burgemeester al een hele eer!"

Blij en teleurgesteld
Blij wordt ze ook als ze een handgeschreven brief krijgt van een ouder stel in Boskoop, die zo blij zijn dat hun stoep opnieuw bestraat is. Of als ze bijna van haar fiets wordt getrokken door een ex-verslaafde, die haar vertelt dat hij is afgekickt en daarbij goed geholpen is door de gemeente.

Teleurgesteld is ze over de negatieve uitingen op sociale media aan het adres van bijvoorbeeld raadsleden. "Daar kan ik mij ontzettend over opwinden. Ik vind het onfatsoenlijk om mensen die gewoon hun werk doen, zo te bekritiseren. Ik denk dan: vraag eerst aan zo'n raadslid waaróm hij/zij iets vindt of iets zo ziet, maar (ver)oordeel niet. Die mensen realiseren zich niet dat een raadslid ook een gezin heeft dat verbijsterd leest hoe er op hun vader, moeder of partner wordt gescholden."


"Mijn wens voor 2019 is dan ook dat mensen zich meer inhouden op sociale media, wat vaker vragen stellen in plaats van oordelen en dat we daarnaast vaker waardering naar elkaar uitspreken. Vier eens iets vaker, geef een compliment!"


"Dat maakt de wereld, en zeker ook Alphen aan den Rijn zo veel mooier."

Meer berichten