Uitleg over het Bentwoud. De opkomst was behoorlijk groot met 105 wandelaars. FOTO: Wil van der Meij
Uitleg over het Bentwoud. De opkomst was behoorlijk groot met 105 wandelaars. FOTO: Wil van der Meij (Foto: Wil van der Meij)

Gezellige drukte bij winterwandeling met maar liefst 105 wandelaars

Na de kerstdagen werd er door de Vrienden van het Bentwoud en de wandelgroep van AV’47 een winterwandeling georganiseerd.

Boskoop - Donderdag 27 december om half één stond de tent klaar en kwamen de eerste wandelaars zich aanmelden. De opkomst was behoorlijk groot met 105 wandelaars zodat alle gidsen hard nodig waren. De gidsen hadden de nodige informatie verzameld over de historie van het Bentwoud.

Alles was Water

De groep werd verdeeld in vieren met elk één gids. Via beheerpaden werd er gelopen naar de heuvel. Op de heuvel kon met enige verbeelding de hoogte zien van de Noordplas die zich uitstrekte van Hazerswoude tot Moerkapelle. Een informatiebord met de tekst 'Alles was Water' geeft een korte toelichting hierover. Het verschil met de huidige grond is bijna 6 meter. Het had niet veel gescheeld of de Zuidplas en Noordplas waren één binnenzee geworden vergelijkbaar met de Haarlemmermeer.

Torenvalken

Vervolgens door de ontginningen en de horsten naar het begrazingsgebied. In de toekomt gaan hier weer runderen grazen. Er werd nog even gewezen op het Valkennest voor torenvalken. De reden hiervoor is dat er steeds minder torens zijn.

Even genieten

Er werd ook nog even stilgestaan bij de toekomstig Bentwoudlaan met viaduct midden over het Boerenpad. Alle wandelaars waren te spreken over de mooie doorzichten en de heerlijke rust. Een mooi en stil stuk van het Bentwoud waar je anders misschien niet zo gemakkelijk komt. Helaas zal deze route niet meer zo stil en mogelijk zijn zodra de Bentwoudlaan er ligt.

Na afloop kwamen de wandelaars weer op temperatuur bij de vuurkorf met ook weer warme chocola of glühwein. En wie dat wilde, kon ook genieten van een broodbol met heerlijke, warme snert.

Organisatie

De Vrienden van het Bentwoud en de wandelgroep van AV’47 organiseerden samen deze wandeling. AV’47 heeft haar locatie beschikbaar gesteld als vertrekpunt. En Vrienden van het Bentwoud met een tent en nodige versnaperingen.

Wandelaars waren erg te spreken over de route met de uitleg. Beide verenigingen hopen deze wandeling volgend jaar weer te kunnen organiseren.

Meer berichten