Amber, Lisa, Nika, Dionne, Lisa en Arthur, leerlingen van basisschool De Zevensprong in Boskoop.
Amber, Lisa, Nika, Dionne, Lisa en Arthur, leerlingen van basisschool De Zevensprong in Boskoop. (Foto: AnK)

Aardiger zijn voor mensen en dieren

Amber, Lisa, Nika, Dionne, Lisa en Arthur zijn leerlingen van basisschool De Zevensprong in Boskoop. Ze vertellen over hun wensen voor 2019. Ze zijn negen, tien en elf jaar oud.

Boskoop - Het krijgen van goed onderwijs vindt de enige jongen in het gezelschap belangrijk. "Ik wil later een goeie baan krijgen en veel geld verdienen. Ik wil naar een goede hogeschool en politieagent worden." Er zijn ook gezondheidswensen voor de familie. Voor de oma die insuline moet spuiten en de oma die erg ziek is, voor de opa die iets met zijn nieren heeft of de opa die een breinziekte heeft.


Het reilen en zeilen van de klas komt aan de orde. "Kinderen hoeven niet zo hard te reageren. Aardiger voor elkaar zijn is niet moeilijk. Geen middelvinger opsteken, niet heftig en fel reageren maar lief zijn voor elkaar."


Stoer doen wordt niet gewaardeerd. "Het is geen wens maar het is wel iets wat ik graag wil. Sommige kinderen doen heel stoer en zeggen dat ze niet van hun vader of moeder houden. Dat boeit ze niet, zeggen ze. Maar ze moeten wel laten weten dat ze van hun ouders houden. Dat moeten ze gewoon toegeven en niet zo stoer doen." Een van de andere kinderen heeft daar een ander idee over: "Misschien zeggen die kinderen dat wel omdat hun ouders helemaal niet aardig zijn. Dat kan ook nog. Dan denk je dat ze liegen, maar dan liegen ze niet."


Geen oorlog en geen armoede in de wereld, daar is iedereen het over eens. Een van hen nuanceert het wat en vindt: "Geen armoede maar ook geen rijkdom." De Syrische kinderen op school kent iedereen. "Ze zijn gevlucht voor de oorlog maar ze praten er liever niet over." Niemand twijfelt over je veilig kunnen voelen in Nederland. "Maar ik denk dat ze hier ook nog wel bang zijn. Voor hun familie in Syrië. Stel je voor... je bent samen met je moeder gevlucht en je vader en broertje en zusje zijn daar nog. Dan ben je natuurlijk bezorgd wat er met hen gebeurd."


Ook het milieu komt ter sprake. "Ik wil geen milieuvervuiling meer. De plastic soep in de zee zorgt voor een heleboel dode vissen. Mensen moeten beter gaan opletten waar ze hun afval gooien. Dieren gaan daar aan dood. En er moeten geen bomen meer gekapt worden. Er blijft straks geen bos meer over. Het is leuk om in het bos te lopen met je hond of er te spelen."

Aardiger zijn voor dieren is ook belangrijk. "We moeten met meer respect met dieren omgaan. Kuikentjes worden doodgemaakt als ze één dag oud zijn, om te kunnen eten. Ik vind dat ze oud moeten kunnen worden. We moeten niet zoveel dieren dood maken om op te eten. Als er minder dieren worden gedood, is het ook wel makkelijker om vegetariër te worden."

Arthur, Lisa, Dionne, Nika, Lisa en Amber gaan een mooi 2019 tegemoet. Ze weten goed wat ze willen en wat er zou moeten veranderen in het nieuwe jaar.

Meer berichten