Foto: Helga Boudestein

Stoute voornemens

Column door Karin Houdijk

Jawel hoor, het vuurwerk is nog maar net uitgerookt en daar gaan we weer: goede voornemens! Met frisse moed het nieuwe jaar in, joepie... Goede voornemens; we lijken er dol op te zijn. Afvallen, meer sporten (of ermee starten), stoppen met roken, minder alcohol drinken, vaker op bezoek bij je oude tante, meer ontspannen of minder hard werken, leukere seks, meer geduld met de kinderen. Het rijtje is eindeloos; we hebben het er maar druk mee. Voor zolang het duurt dan, want hoe ijverig we ook starten, die vlijt neemt geheid af als de dagelijkse gang van zaken ons na een tijdje toch weer inhaalt. Na overleg met mezelf kwam ik tot de conclusie dat het eigenlijk veel leuker is om slechte voornemens te hebben; klinkt wat stouter en stoute dingen houd je langer vol... of zijn eigenlijk gewoon leuker. Om jullie een stukje op weg te helpen hierbij een paar suggesties. Laat je inspireren, zet je schouders eronder (want dat doe je bij voornemens) en maak er vooral een vrolijk en ondeugend jaar van!

Tip 1: Volg geen dieet. Crashdiëten zijn sowieso slecht voor je en die broek in maat 36, die al drie jaar vraagt om gedragen te worden, gaat toch niet meer passen. Accepteer dat en doe een goede daad: geef je broek weg! Liefst in zo'n KiKa-container bij de supermarkt of in de ouderwetse "zak van Max". Maak je iemand anders blij en jij bent van die dikke-kont-frustratie af.

Tip 2: Stop met intensief sporten. Een Amerikaans onderzoek wijst namelijk uit dat je met matig sporten waarschijnlijk hetzelfde bereikt als met een Epke Zonderland-achtige turnactie. Dus, ontspan. Drie tot vijf keer per week een halfuur met je hond, konijn of varken wandelen en je kan je deze zomer met een gerust hart op Ibiza vertonen.

Tip 3: Eet (pure) chocolade. Chocola is instant vrolijkheid. Je lichaam gaat endorfines afgeven, te vergelijken met het euforische gevoel dat je krijgt als je gesport hebt (komt goed uit gezien het vorige voornemen). Daarbij bevat chocola de neurotransmitter serotonine welke rust geeft en je dag/nachtritme gunstig beïnvloedt, vitamine B1, B2, D en E, en flavanolen (anti-oxidanten), die weer een voordelig effect op je bloedvaten hebben en weefselschade kunnen voorkomen. Neem trouwens wel de hele pure chocoladevariant (90%), want in de melk- en witte versies zit nogal wat suiker en vet en zijn de eerder genoemde gezonde ingrediënten in veel lagere doses aanwezig.

Tip 4: Denk niet te veel na :-). Tobben is ongezond, zeggen ze aan de Universiteit van Californië. Daar hebben ze ontdekt dat mensen die tobben meer kans lopen ziek te worden. Het NIPO weet daarnaast nog te melden dat zo'n 350.000 Nederlanders overmatig bezorgd zijn. Dat wil zeggen dat te veel mensen piekeren en tobben over dingen die doodnormaal zijn. Dit kniezen leidt tot thuisblijven van je werk, minder zin in seks en te veel drinken. Een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest. Dus doe je baas, je minnaar en jezelf een lol en neem de zaken waar je niet veel aan kunt veranderen wat luchtiger op. Dat is lekker!
Tot slot nog dit; het is een cliché maar alles wat je overdrijft zal op termijn zijn (uit)werking missen. Dus ga niet ineens passief op de bank hangen, je een kick eten aan chocolade en je hersenen uitschakelen. Neem het leven serieus genoeg om het lang vol te houden en regelmatig met een korreltje zout om het fijn te hebben... Tot volgend jaar!

Meer berichten