Aili Yang en Lisheng Hu zijn eigenaar van De Chinese Muur. Hun wensen voor het nieuwe jaar zijn eenvoudig: een gezond en gelukkig leven.
Aili Yang en Lisheng Hu zijn eigenaar van De Chinese Muur. Hun wensen voor het nieuwe jaar zijn eenvoudig: een gezond en gelukkig leven. (Foto: AnK)

100.000 knallen bij De Chinese Muur

"Het duurt een paar minuten, zorgt voor veel herrie en eindigt met een enorme klap." Lisheng Hu en Aili Yang, eigenaren van Chinees-Indisch restaurant De Chinese Muur in Boskoop vertellen, in hun recent verbouwde en vernieuwde restaurant, over het Chinese nieuwjaar. "We doen dit al sinds 1990 toen mijn ouders hier kwamen."

Boskoop - "Op 31 december sluit het restaurant om negen uur. We eten gezellig met de koks, familie en vrienden. Een half uur van te voren halen we het vuurwerk naar beneden. De 100.000 klapper is het belangrijkste en daar beginnen we elk jaar mee. We steken hem af op de oprit van de hefbrug. Met al dat lawaai verjagen we de boze geesten."

Nian is een van die boze geesten. Volgens de legende was Nian een mens-etend roofdier in het oude China, die ongemerkt de huizen kon binnendringen. Heel het jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud naar Nieuwjaar tevoorschijn. Al gauw ontdekten de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood. Zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis.
"Na de 100.000 klapper steken we het mooie siervuurwerk aan. Er komen altijd veel mensen kijken, het is gezellig druk op het dorp. Een nieuw begin, nieuw geluk."


Chinees Nieuwjaar

Het Chinees Nieuwjaar is elk jaar op een andere dag. Dit jaar begint het Chinese jaar op 5 februari en is het Jaar van het Varken. Wie dan geboren wordt, zou de karaktereigenschappen eerlijk, vastberaden, moedig en oprecht hebben.

Lisheng komt nog jaarlijks in Ruian City, waar Lisheng en zijn vrouw zijn geboren en zijn familie woont. De stad ligt in het welvarende deel van China. "Alles groeit snel in China. De mensen verdienen meer, er komen steeds meer gebouwen en winkels. Vroeger werd alles op de fiets gedaan, nu heeft iedereen een auto. Het verschil tussen platteland en stad wordt steeds groter."


Familie van koks

Lisheng was als klein jongetje al te vinden in de keuken van het restaurant van zijn grootouders en later in dat van zijn vader. Hij kwam op zijn 23e naar Nederland op een vakantietrip. Hij bleef hangen en werkte als kok in verschillende keukens. Hij ontmoette Aili, werd verliefd. Ze trouwden en namen in 2002 het restaurant over van haar ouders. Hij zwaaide jaren de scepter in de keuken als chef-kok. "We hebben nu vier koks en een chef-kok. Ik werk minder intensief in de keuken maar vind het leuk om speciale dingen te maken, zoals goede verse kreeft. Daar heb ik echt plezier in. Kwaliteit is belangrijk."

Lisheng en Aili zijn trots op hun vernieuwde restaurant. De aanvankelijke twijfel over de verbouwing verdween toen ze het resultaat zagen en veel complimentjes kregen. "Er komen vooral vaste klanten, we kennen de meesten. Ze voelen zich thuis, zeggen wel eens dat eten bij ons lijkt alsof ze in hun eigen huiskamer zitten."

Meer berichten