Fractievoorzitter Anouk Noordermeer: "We gaan voor de inhoud!"
Fractievoorzitter Anouk Noordermeer: "We gaan voor de inhoud!" (Foto: Eigen foto)

Uw raadslid Anouk Noordermeer: 'Weer een duidelijk liberaal geluid!'

Fractievoorzitter Anouk Noordermeer komt uit een hechte VVD-familie. Politiek was thuis een regelmatig terugkerend gespreksonderwerp. Voor de 39 jaar geleden in Eindhoven geboren Anouk sprak het daarom eigenlijk vanzelf: later zou ze iets in de politiek gaan doen! Het zat er dus al jong in, zoals ze zelf zegt. Alleen het precieze wat, waar en wanneer waren nog niet bekend.

Alphen aan den Rijn - "Ik wilde in ieder geval eerst mijn studie afmaken en pas daarna de politiek in. Vandaar eerst voorrang aan de studie. Aan de Fontys Hogescholen heb ik mijn Bachelor of Science, studierichting maatschappelijk werk en dienstverlening, behaald. Mijn werk heb ik momenteel in Den Haag. Via mijn bureau FRIZZ Advies werk ik daar fulltime als teammanager Wmo voor het Haagse gemeentebestuur."

In 2003 verhuisde Anouk van Eindhoven naar Alphen aan den Rijn. In 2006 is ze lid geworden van de VVD. Serieus politiek actief werd ze nadat haar in 2017 was gevraagd voor deze partij lijsttrekker te worden voor de Alphense gemeenteraadsverkiezingen. In april van dit jaar werd de jonge en ambitieuze politica gekozen als fractievoorzitter in de gemeenteraad. Weliswaar politiek betrekkelijk onervaren, maar toegerust met een flinke dosis inzet en gedrevenheid.

"Ik wil met onze VVD-fractie, nu in de oppositie, weer een duidelijk liberaal geluid laten horen!", is het antwoord op de vraag naar haar politieke missie. "Dat betekent eerlijk en oprecht zijn. Keuzes maken waar het belang van de inwoners vooropstaat. En gaan voor de inhoud! Dat is één. Daarnaast speelt een aantal onderwerpen in deze gemeente waar we ons zorgen over maken."


Financiën en jeugdzorg

"Neem bijvoorbeeld de financiën en de jeugdzorg. De zogenoemde NUON-pot is leeg (was ooit 130 miljoen euro, red.). Maar als we op dezelfde manier geld blijven uitgeven als nu dan moeten we nog meer schulden gaan maken. De VVD is daar niet van. Om die reden hebben we als enige partij tegen de begroting gestemd. Echter niet nadat we eerst met zestien moties en amendementen hebben geprobeerd om andere keuzes te laten maken."

Het raadslidmaatschap vindt Anouk ontzettend leuk en een hele eer om te doen. "Wat ik echter graag zou willen is nog meer buiten zijn. Direct contact hebben met de inwoners zelf om te horen wat er onder hen leeft."


Spaar eens een keer

Het vele werk van de beleidsterreinen is binnen de VVD-fractie minutieus verdeeld, maar wel zo georganiseerd dat in beginsel alle raadsleden elkaars werk kunnen overnemen. "We bereiden dan ook alles samen voor. We vinden echt dat iedereen van alle onderwerpen wat moet weten."

Op de vraag waar de zij de accenten zou leggen met het geld uit de volle portemonnee van burgemeester Spies is het antwoord: "Geef het nou eens een keer niet uit, zou ik zeggen. Spaar het eens een keer voor magere jaren. Een nieuw fenomeen voor Alphen, ik weet het. En als je dan toch geld uitgeeft, besteed het dan aan kwalitatief goede zorg, woningbouw voor starters en ouderen en een goede bereikbaarheid."


Financiën op orde

Voor de VVD is het hebben van een gezonde financiële basis bijzonder belangrijk. "We moeten het huishoudboekje echt op orde hebben", aldus Anouk Noordermeer. "Voor de inwoners van deze stad moeten we als gemeente goede en verantwoorde keuzes maken, kijkend naar de mogelijkheden die we nu nog hebben."

Meer berichten