Ismaël Rijpstra: "In mijn aanpak gaat het over voeding, beweging en ontspanning. Het doel is om rustig op te bouwen met kleine stapjes, vaak zijn het kleine wijzigingen in het voedingsschema."
Ismaël Rijpstra: "In mijn aanpak gaat het over voeding, beweging en ontspanning. Het doel is om rustig op te bouwen met kleine stapjes, vaak zijn het kleine wijzigingen in het voedingsschema." (Foto: Ank)

Het favoriete recept van… Ismaël Rijpstra, personal trainer

Ismaël Rijpstra is een personal trainer, maar wat dat inhoudt, weten veel mensen niet precies. "Het beeld dat ze hebben is vaak de drilsergeant die je helemaal afmat. In mijn aanpak ben ik heel rustig, die rust is belangrijk. Door te hard van stapel te lopen is de kans op blessures groter. Bovendien hebben veel mensen in het dagelijkse leven veel stress. Druk met werk, kinderen, sociale leven. Als je dan ook nog traint op een zwaar niveau, geeft dat heel veel stress voor het lichaam."

Boskoop - Ismaël benadrukt dat het belangrijk is om rustig op te te bouwen. "Het doel is om rustig op te bouwen en sterker te worden zonder dat je het lichaam uitput. De meeste mensen willen fitter worden en meer grip krijgen op hun gezondheid. In mijn aanpak gaat het over voeding, beweging en ontspanning. Veel mensen willen afvallen. Ik geef ze handvatten met het programma Benfit, andere willen meer sturing in hun eigen eetgewoonten. Dat neem ik dan als uitgangspunt. Met kleine stapjes, vaak zijn het kleine wijzigingen in het voedingsschema."


Wat vindt je belangrijk in je werk? "De aandacht voor de ander. Ik luister goed naar mensen, onthoud wat ze zeggen om er op terug te kunnen komen. Zoveel mogelijk verbinding houden met henzelf en dingen simpel houden. Daar houd ik van, simpel en logisch. Vaak gaat ons hoofd met ons aan de haal met allerlei ideeën en gedachten."


Veel mensen zijn bezig met afvallen. Is een dieet volgen een goed idee? "Ik ben niet tegen diëten: als het werkt, dan werkt het. Het gaat erom een balans te vinden, een eetpatroon te ontwikkelen dat je hele leven meegaat en goed bij je past. Veel mensen zijn voortdurend aan het jojoën en krijgen een extreem eetpatroon. Dit houden ze vijf of zes weken vol, daarna niet. Mensen kunnen heel gedisciplineerd zijn maar met voeding vaak niet, dat is heel moeilijk. Eten heb je nodig en het is overal."

"Genoeg water drinken, veel groente eten, en zo min mogelijk snoepen, dat is belangrijk bij het afvallen. Er zijn mensen die dit door de week goed doen maar in het weekend helemaal los gaan. Als je een verjaardag hebt, kun je gerust een stukje taart nemen maar daarna ook nog kaas, nootjes, worst en drie wijntjes... Tja dan gaat het heel hard. Neem niet alles, kies iets. Ik confronteer wel. Als je wil afvallen dan zul je dingen moeten laten. Ik zeg niet wat er moet gebeuren, de keus ligt bij degene die wil afvallen."


Houd je van koken? "Ik vind koken leuk, maar het moet wel binnen een half uur klaar zijn. Ik heb het prikkelbare darmsyndroom dus ons eetpatroon is simpel. Rijst met sperziebonen en kip, taco's met mais en paprika, wraps, salade... Geen knoflook, uien of kool."


Waar kunnen ze jou 's nachts voor wakker maken? "Vers fruit met kokos en kaneel."


Heb je een handige kooktip? "Genoeg ruimte om te werken en een groot fornuis waar je pannen goed op passen."


Wat is je favoriete recept? "Dat is wraps van boekweitmeel, die je zelf makkelijk kan vullen met wat je maar kan bedenken."


Voor wie wil je dit recept maken? "Voor Wendy Tummers van eerlijkspeelgoed.nl. Zij is een bevlogen en enthousiaste onderneemster."

 

Wraps van boekweitmeel

Ingrediënten (voor 4 wraps):

- 100 gram boekweitmeel

- 200 ml water


Bereidingswijze

Meng het meel en het water goed. Verwarm een dunne koekenpan, geen olie gebruiken. Doe wat van het beslag in de pan, bedek de hele pan met het beslag. Maak ze niet te dun. Als de wrap loslaat, draai je hem om. Let op: hij kan snel aan branden.

De wrap kun je vullen met gehakt, sperziebonen, mais, paprika, feta of bedenk je eigen vulling.

Meer berichten