Femke Stolker wil mensen laten genieten van gezond eten. "Maar ik wil niets verbieden, gewoon laten zien dat een gezond alternatief ook heel lekker kan zijn."
Femke Stolker wil mensen laten genieten van gezond eten. "Maar ik wil niets verbieden, gewoon laten zien dat een gezond alternatief ook heel lekker kan zijn." (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ook genieten van die lekkere oliebol'

Ze is de vrouw achter Dr. Food: gezonde voeding als 'beste medicijn'. De Boskoopse Femke Stolker (38) maakte twee jaar geleden een carrièreswitch. Ze verruilde een drukke baan in de mode voor haar grote passie: gezonde en lekkere voeding. Femke gelooft dat gezond eten mensen fitter, energieker en gelukkiger kan maken. Maar voedsel verbieden, daar gelooft ze niet in. Bewust eten en vooral genieten, dat is haar motto. Nu aan het einde van het jaar is het weer tijd voor de goede voornemens. Afvallen, gezond gaan leven, naar de sportschool. Femke geeft tips om het wél vol te houden. Belangrijk is om niet te streng te zijn voor jezelf, dus neem fruit als tussendoortje, maar geniet ook van die lekkere oliebol.

BOSKOOP - Femke werd geboren in Schiedam en verhuisde op haar zesde met haar familie naar Waddinxveen. Als kind stond ze al graag in de keuken. "Ik vond het erg leuk om taarten en koekjes te bakken. Als mijn vader een lekkere quiche maakte, ging ik ook meehelpen." Ze heeft interesse in voeding, maar nog niet met het idee om daar haar beroep van te maken. Femke gaat commerciële economie studeren. Tijdens haar studie heeft ze een bijbaantje in een kledingzaak in Gouda, bij modeketen WE Fashion. Tijdens het afstuderen, solliciteert ze op het hoofdkantoor in Utrecht. Ze wordt aangenomen.

Femke werkt vervolgens elf jaar als merchandiser bij WE Fashion. "Een drukke baan. Ik hield me bezig met voorraadverdeling, logistiek en distributie." Intussen heeft ze echtgenoot Joost ontmoet. Ze gaan in Boskoop wonen, waar Joost vandaan komt. Er komen twee kinderen, nu 6 en 5 jaar.

"Op een gegeven moment wilde ik meer balans in mijn leven. Joost heeft een eigen exportbedrijf, ik had een drukke baan. Het was niet goed te combineren met een gezin, ik ging nadenken over iets anders. Wat wil ik dan, wat vind ik nu echt leuk? Ik kwam toch weer uit op voeding." Ze vervolgt: "Inmiddels had ik ook geleerd dat het leven te kort is om niet te doen wat je echt wilt. In mijn omgeving zijn mensen overleden, dan besef je dat het zomaar voorbij kan zijn."

Femke begint met Dr. Food. Met een kleine foodtruck gaat ze festivals en evenementen af met gezonde smoothies en sapjes. Vanaf volgend jaar gaat ze uitbreiden met gezonde catering, haar producten haalt ze van boerderijen uit de regio. "Ik wil mensen laten genieten van gezond eten. Maar ik wil niets verbieden, gewoon laten zien dat een gezond alternatief ook heel lekker kan zijn."

Nu is de decembermaand bij uitstek een periode dat we veel eten en ook niet altijd even verantwoord. Kerst is net achter de rug, nu staan de oudejaarsfeesten voor de deur. Hoe houden we het gezond met al die oliebollen?

Femke lachend: "Je hoeft echt geen biologische speltoliebol met zuurdesem en cranberries te eten. Eet gewoon een lekkere oliebol en geniet ervan. Dat doe ik zelf ook, maar ik eet wel bewust. Dus één oliebol en niet meteen een hele schaal."

In deze tijd maken we ook onze goede voornemens. Vanaf 1 januari gaan we gezonder leven. Heeft ze tips? "Veel mensen beginnen nogal rigoureus, dan gaat het snel fout. Loop niet te hard van stapel, dan hou je het langer vol. Begin gewoon nu al met fruit als tussendoortje. Meer groente eten is gemakkelijker als je een paar verschillende soorten op tafel zet. En in plaats van toastjes bij de borrel kun je schijfjes komkommer serveren met een stukje brie en een walnoot."

Meer berichten