Fractievoorzitter André de Jeu: "Alphen biedt mooie dingen!"
Fractievoorzitter André de Jeu: "Alphen biedt mooie dingen!" (Foto: Eigen foto)

André de Jeu: 'Een voor iedereen bereikbaar Alphen'

Hij noemt zichzelf een glokalist. Fractievoorzitter van Nieuw Elan André de Jeu, oud-formateur van de huidige Alphense coalitie, legt de betekenis van deze samentrekking uit: "Ik ben erg van het lokale, maar ook van het wereldwijde. Pak het goede uit de wereld om je heen, sluit je daar niet vanaf en benut de kracht van dat deel wat je kunt beïnvloeden. Globaal en lokaal dus."

Alphen aan den Rijn - André de Jeu (54) is een geboren en getogen Alphenaar. Zijn belangstelling voor politiek begon op de scholengemeenschap Albanianae (tegenwoordig Scala College). "Die boeiende periode vanaf de tweede helft jaren zeventig en eerste helft jaren tachtig heb ik daar meegemaakt. Dat waren roerige jaren. In ons land en daarbuiten. Het was de tijd van de opkomst van leerlingenraden en medezeggenschapsraden, de glasnost (openheid, red.) van Gorbatsjov en de afbrokkeling van de Sovjet-Unie."

"Ik heb die ontwikkelingen met interesse gevolgd." Zijn studie Politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam was voor de directeur bij Vereniging Sport en Gemeenten dan ook een logische stap. Sinds 2010 zit De Jeu voor Nieuw Elan in de gemeenteraad. Het jaar daarvoor was hij door Gerard van As (wethouder voor Nieuw Elan) gevraagd voor die partij mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

'Samen Alphen maken' is wat hij ziet als zijn politieke missie. De fractievoorzitter van Alphens grootste coalitiepartij zegt het met nadruk: "Ik zou heel graag zien dat we in staat zijn om met elkaar een voor iedereen bereikbaar Alphen te maken. Niet van boven naar beneden, maar als gemeente samen met de wijken, de kernen en de belangenorganisaties. Van buiten naar binnen!"


Allemaal meedoen

"Een stad waar we allemaal kunnen meedoen aan de mooie dingen die Alphen biedt!" Als raadslid kan sportliefhebber en globetrotter De Jeu – de dag voor het interview zat hij nog in Parijs bij de UNESCO – daaraan zijn bijdrage leveren. "Ik vind het raadswerk daarom ongelooflijk leuk. Omdat je met elkaar in debat moet. Je de mogelijkheid hebt om dingen te bereiken en te veranderen, direct op tafel te leggen. Ik vind het een feest om mee te mogen doen!"


Een minder leuk aspect vindt hij de negatieve neveneffecten van de social media. "Het soms direct en bikkelhard op de persoon spelen in plaats van met elkaar de problemen in de samenleving te bespreken. Over dat laatste, de inhoud, zou het moeten gaan!"


Diplomatiek

De fractieleider van de negenpersoonsfractie heeft zelf algemene zaken in zijn portefeuille. In de praktijk betekent dat volgens De Jeu veel coördineren. Diplomatiek kunnen optreden is hierbij belangrijk. Een eigenschap die hem ook goed van pas kwam in zijn rol als formateur.


Gevraagd naar waar hij de accenten zou leggen met de 'volle portemonnee' van burgemeester Spies is zijn antwoord: "Als dit betekent dat er voor die accenten geen financiële belemmeringen zouden zijn, dan zou ik geluk, de mate van tevredenheid van de inwoners en de organisaties als uitgangspunt nemen. Ik zou dan de budgetten voor zelfbeheer willen vergroten."

Nieuwe rol overheid

"We komen uit een tijd dat we als overheid alles voor de samenleving regelden. Mijn mensbeeld is echter anders. Ik denk namelijk dat er ontzettend veel mensen en organisaties zijn die dat zelf kunnen. Maar als dat niet kan, dan moet de overheid er wél zijn. Maar dan niet regelend, maar faciliterend."

Meer berichten