"Kerstmis moet een heel mooi feest zijn en wij zijn belangrijk, misschien wel hét belangrijkste, onderdeel van. Als sterren zullen we stralen!", zegt de grootste boom.  De kleine boom zucht, hij weet het niet meer.
"Kerstmis moet een heel mooi feest zijn en wij zijn belangrijk, misschien wel hét belangrijkste, onderdeel van. Als sterren zullen we stralen!", zegt de grootste boom.  De kleine boom zucht, hij weet het niet meer. (Foto: )

Vier bomen, vier keer anders kerst

Gelijk de vier Daltonbroers staan de naaldbomen langs het Bospad. De grootste graait gretig met zijn takken om zich heen en toont zich breeduit. De iets minder grote is rond en vol. De derde is een gemiddeld exemplaar. De kleinste stelt niet zoveel voor, is nog jong.

Wanneer de dagen korter worden voelen de bomen kriebels in hun naalden opkomen. Er gaat wat gebeuren… Verwachtingsvol praten ze met elkaar. "Ze zeggen dat wij kerstbomen zijn", zegt de grootste boom. "Kerstmis moet een heel mooi feest zijn en wij zijn belangrijk, misschien wel hét belangrijkste, onderdeel van. Als sterren zullen we stralen!" Een zucht van verlangen naar het onbekende waait door zijn takken.


"Volgens mij gaat het niet alleen om ons", zegt de minder grote boom. "Volgens mij zijn wij onderdeel van een veel groter verhaal. Iets dat ons overstijgt." "Nou zeg", zegt de gemiddelde kerstboom, "doe niet zo filosofisch. Volgens mij is het een gewoon feest met lekker eten, drinken en gezelligheid. Meer niet."
"Ik heb eigenlijk geen idee wat Kerstmis inhoudt", zegt de kleinste boom. "Maar het lijkt me heel mooi om mensen blij te maken met de kleur en geur van mijn groene takken. Dat is toch wat wij moeten doen?" "Jazeker", zegt de gretige graaier, "daar gaat het om, om de pracht en praal die we mogen uitstralen." "Maar dan wel als onderdeel van het grote verhaal", zegt de iets minder grote boom. "Doe toch normaal", zegt de gemiddelde boom. "Wat is er mis met mooi zijn en genieten?" De kleine boom zucht, hij weet het niet meer.

Dit jaar hebben ze geluk. Alle vier worden ze meegenomen om ergens het kerstfeest op te luisteren. De gretige graaier wordt omgehakt en in de hal van het stadhuis gezet met de takken vol ballen en slingers, in de top een stralende ster. Alle dagen klinkt er zachte kerstmuziek. De boom kan zijn geluk niet op. Hiervoor is hij kerstboom geworden, om met kerstmis te schitteren! Maar op het feest zelf staat hij moederziel alleen in de grote hal van het gesloten stadhuis.


De iets minder grote boom krijgt een plekje in een kerk naast de kerststal. Er hangt niets in, maar tijdens de dienst hangen kinderen zelf geknipte sterretjes met daarop woorden als 'vrede', 'liefde', en 'harmonie' in de boom. Hier hoort hij het grote verhaal van Jezus die geboren wordt in een stal en die vrede komt brengen. Dan zal iedereen gelukkig zijn. Het koor zingt engelachtig mooi. De boom is tot op zijn stam toe geroerd. Dit is dus Kerstmis met het grote verhaal! Het bestaat dus echt!


De gemiddelde boom komt bij een gezin in een rijtjeshuis terecht. Er worden mooie ballen, vogeltjes, sterren en natuurlijk lichtjes in de boom gehangen. En met kerstmis liggen er kadootjes onder. Wat zijn de kinderen blij! Na het uitpakken eten ze samen. Het is gezellig en het ruikt heerlijk. Luidkeels wordt 'jingle bells' meegezongen. De boom geniet volop. Dit is zoals Kerstmis moet zijn!


De kleinste boom is geschonken aan een arm gezin. Uit reclamefolders knippen de kinderen sterren en engeltjes en hangen die in hun boom. In de kringloopwinkel vonden ze een bouwpakket van een kerststalletje. Het staat fier onder de boom en verspreidt de boodschap van hoop en vertrouwen op een beter leven. Hun kerstdiner komt van de voedselbank. Waxinelichtjes staan op tafel voor de sfeer. Dan nemen de kinderen na de maaltijd elk een lichtje en zetten deze onder de boom terwijl ze zingen: "Oh, dennenboom, oh dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon..."

door Petra Kuperus

Meer berichten