Ana de Jong organiseert op Eerste Kerstdag een groot kerstdiner voor mensen die graag met anderen kerst willen vieren.
Ana de Jong organiseert op Eerste Kerstdag een groot kerstdiner voor mensen die graag met anderen kerst willen vieren. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Mijn wens is een tafel vol mensen'

Ze groeide op in Roemenië en kwam op haar 21e naar Nederland. Ana wilde de armoede in haar thuisland ontvluchten en zocht werk. Dat vond ze op een kwekerij in Boskoop, maar ze vond ook nieuw geluk en een nieuw leven. Ze woont nog steeds in het kwekersdorp, nu met echtgenoot Edward en hun twee dochters. Omdat Ana zelf eenzaamheid kende toen ze alleen naar Nederland kwam en de taal niet sprak, wil ze mensen bij elkaar brengen, juist met Kerst. Dat doet ze door een kerstdiner te organiseren op Eerste Kerstdag in wijkcentrum De Plataan in Boskoop. Mensen die het fijn vinden om gezamenlijk kerst te vieren, kunnen daar aanschuiven. Ana en haar gezin eten zelf ook mee.

BOSKOOP – Ana heeft een groot hart, ze is zelf gelukkig en wil ook anderen gelukkig zien. Dus organiseert ze op Eerste Kerstdag een groot kerstdiner voor zestig man. En daarvoor benaderde ze de krant. Of er een oproepje geplaatst kon worden? Mensen kunnen zich nog aanmelden als ze graag willen mee-eten.

Ana werd vervolgens uitgenodigd om zelf dat oproepje te doen, in deze rubriek. Bescheiden wil ze eerst laten weten dat ze heel veel hulp krijgt bij het kerstdiner. "Zoveel mensen die willen helpen, heel erg lief. Ook de mensen van de gemeente, van TOM in de buurt en de thuiszorg hebben alle medewerking gegeven."

Vorig jaar had ze zelf ook al een huis vol, vertelt ze. "Toen hebben we dertien mensen bij ons thuis uitgenodigd. Mensen die op ons pad waren gekomen, die anders alleen zouden zijn. Mensen die zeiden: 'Ik zie zo op tegen Kerst, was het maar weer voorbij'."

Dit jaar wilden Ana en Edward weer mensen uitnodigen en liefst nog meer. Ze besloten het wat groter aan te pakken, op een plek waar meer plaats zou zijn.

"Zo zijn we bij De Plataan uitgekomen. Het wordt een heel leuk kerstdiner, voor mensen van alle achtergronden en van jong tot oud. Mensen kunnen ook iemand meebrengen. We hebben een buffet en livemuziek. We gaan het kerstverhaal vertellen en mensen kunnen kerstliedjes zingen."

Dat het kerstdiner ook écht met Kerst is, dat is een bewuste keuze. Ana en haar gezin en de andere vrijwilligers vieren zelf ook kerst in De Plataan. "Als we het eerder doen, dan zitten de mensen met Kerst nog steeds alleen. Dat vind ik niet leuk."

Ana is gelukkig met Edward, die ze ontmoette toen ze in Boskoop kwam werken. "We kennen elkaar zeventien jaar, we zijn vijftien jaar samen en in januari zijn we 12,5 jaar getrouwd," vertelt ze. Maar het is niet altijd zo geweest. Het gevoel van alleen zijn, je eenzaam voelen, dat heeft ze zelf ook gekend. "En ik begrijp ook dat mensen het misschien spannend vinden, zo'n kerstdiner. Hoe zal het zijn, misschien kennen ze niemand? Toen ik naar Nederland kwam, kende ik ook niemand. Ik sprak de taal niet, miste mijn familie, ik voelde me soms ook eenzaam. Maar ik heb nieuwe mensen leren kennen en toen was ik niet eenzaam meer. Dat gun ik anderen ook."

Ana's kerstdiner vindt plaats op 25 december van 17.00 tot 21.00 uur in De Plataan, Snijdelwijklaan 2 in Boskoop. Mensen die willen deelnemen kunnen contact met haar opnemen via 06-51912015 of kerstinboskoop@outlook.com. Ana hoopt dat alle plaatsen bezet zullen worden. Lachend: "Wat mijn wens is voor Kerst? Een tafel vol mensen."

Meer berichten