Stijlvol feestelijk is de trend voor het hele gezin: Gert-Jan Vlaanderen van Shoeby Boskoop heeft colberts en kerstjurkjes voor ouders én kids.
Stijlvol feestelijk is de trend voor het hele gezin: Gert-Jan Vlaanderen van Shoeby Boskoop heeft colberts en kerstjurkjes voor ouders én kids. (Foto: Morvenna Goudkade.)

Wat doen we dit jaar met Kerst?

Kerstboom? Kleding? Diner? Trends!

Kerst staat voor de deur. Het huis wordt versierd, de boom opgetuigd, het kerstdiner voorbereid en de kerstoutfit aangeschaft. Wat is populair met Kerst in de regio? Wij stelden de vraag aan tuincentrum, restaurants, modezaken, supermarkten en keurslager.

REGIO – William Hoekman, stylist bij Groencentrum Sonneveld, is er duidelijk over: "Echte bomen zijn de trend, de kunstkerstboom is uit. De bomen zijn luxer aangekleed dan voorheen. Het gaat goed en dat zien we terug in de boom. Gouden ballen zijn hot." Kunstzinnige decoratieboompjes van hout of metaal doen het ook goed, volgens de stylist. "Die zien we veel in zwart, met zwarte ballen. Ook natuurlijke materialen zijn in trek: een ster van boomschors bijvoorbeeld of materialen met een 'verweerde' look."

Wat er met Kerst op tafel staat, daar houden de supermarkten zich al maanden mee bezig. Thuiskokers willen uitpakken, maar geen dagen in de keuken staan. Nu het bijna zover is, ziet Marco van Leeuwen, supermarktmanager bij Albert Heijn in Boskoop, de verspakketten de winkel uit vliegen. "Daarmee kunnen mensen ingewikkeld koken, maar dan zo gemakkelijk mogelijk. Alles wat je nodig hebt voor een gerecht zit er in en het recept is bijgevoegd."

Ook Adriaan Verheul, van PLUS Verheul in Benthuizen, merkt dat er veel belangstelling is voor vers koken mét handleiding. "Je hoeft niet meer alles zelf bij elkaar te zoeken en er staat precies bij wat je moet doen. Nu de economie beter gaat, mag het ook weer wat luxer allemaal."

Het traditionele gourmetten blijft overigens onverminderd populair, merken zowel Van Leeuwen als Verheul. "We geven tips om ook eens iets anders op het gourmetstel te leggen," zegt Van Leeuwen. "Aspergetips in plaats van standaard hamburgers bijvoorbeeld."

Daar hoef je bij de Boskoopse slagerij Reas niet mee aan te komen, de vleesbestellingen lopen als een trein. "Er worden volop rollades en kalkoenen besteld en heel veel gourmetpakketten," vertelt Frank Reas. Hij krijgt niet de indruk dat zijn klanten een vegetarische Kerst op het oog hebben. "Onze klanten gourmetten gewoon mét vlees."

Wie geen zin heeft om zelf te koken met Kerst, gaat buiten de deur eten. De belangstelling is groot, merkt de horeca.

Eeterij 't Keldertje in Boskoop, is helemaal volgeboekt. "Ik zat een maand geleden al vol," meldt eigenaar Richard van Loon. Een kerstmenu heeft hij niet. "Het is de vaste kaart. Mijn gasten willen gewoon zelf kiezen, maar ik maak de gerechten wel 'kerstig'. Ik gooi er een stoofpeertje tussendoor, dat soort dingen. En mijn zaak is één en al kerst."

Roos eten & drinken in het Boskoopse Floragebouw doet ook goede zaken met Kerst. ''Op Eerste Kerstdag zitten we al helemaal vol, sneller dan vorig jaar. Alleen op Tweede Kerstdag heb ik nog een paar tafeltjes," laat Vincent Dufais weten. Roos hanteert wel een kerstmenu. "Dat is redelijk klassiek, met keuze uit ossenhaas, zalm of een vegetarische pasta. Wel hebben we wat eigentijdse accenten. Het voorgerecht is op basis van shared dining en ook het à la minute aan tafel bereiden is trend."

Volgens modeman Gert-Jan Vlaanderen van Shoeby Boskoop zitten we stijlvol onder de kerstboom. "Ik heb de collectie van Nicolette van Dam, die loopt heel goed. Mooie jurkjes voor moeders en dochters. Topper is een zwart jurkje met glitterkraagje. Voor mannen adviseer ik een getailleerd colbert mét strik. Die heb ik ook in de kidsversie."

Trendy kerstoutfits

Bij Trendie Wendie in Hazerswoude-Dorp is het damespak dé trend. Wendy Plasmeijer: "In mijn collectie heb ik een feestelijk pak met smoking biezen, mooi met een hoge pump. Ook blazers van velours en jurkjes met botanische of animal print doen het goed met Kerst."

Meer berichten