Let Belt woont in vaardorp het Rietveld: "Je moet er wat voor doen om hier te wonen."
Let Belt woont in vaardorp het Rietveld: "Je moet er wat voor doen om hier te wonen." (Foto: Ellen van Dilst)

Maak van water een deugd of vreugd

Let Belt woont in het Rietveld, het vaardorp tussen Hazerswoude, Alphen en Boskoop. Met hem afspreken betekent je auto of fiets bij de groene ophaalbrug parkeren en even bellen. Dan komt hij je ophalen met zijn bootje. Zijn huis staat namelijk niet aan de weg, maar aan het water.

Regio - Tot in de jaren zestig was dit business as usual in het Rietveld. Al het vervoer ging over water, tot de koeien aan toe. Kinderen werden 's ochtends aan land gezet en liepen via het pad van Meurs een flink eind om op school in het dorp te komen.

Als dat kon tenminste, want 's winters vroor het soms en was het ijs te dik om door te varen en te dun om over te lopen.

Bewoners

Met de aanleg van o.a. de Burg. Smitweg zijn veel huizen en bedrijven ontsloten, maar dat geldt nog altijd niet voor alle huizen in het Rietveld. Zoals Let Belt zegt: "Je moet er wat voor doen om hier te wonen."


Let kan het weten, want hij woont er al 34 jaar. Toch is hij bescheiden over zijn kennis van het Rietveld, want hij is niet "van hier", maar van Stompwijk waar hij is geboren en getogen. Gewend als hij was aan de weidsheid van zijn geboortegrond kon hij niet goed aarden in het rijtjeshuis waarin hij als volwassene beland raakte.

Toen de kans zich voordeed om een huis in het afgelegen Rietveld te kopen, greep hij die met beide handen.

Unieke omgeving

Hij heeft altijd veel belangstelling gehad voor de unieke omgeving waar hij woont, verdiepte zich in de geschiedenis en achtergrond. En nu het werkzame deel van zijn leven is gedaan, brengt hij dit samen op zijn website vaardorphetrietveld.nl. De geschiedenis van het Rietveld, verhalen van vroeger en verhalen van nu zijn hier te vinden. Het karakter van het Rietveld is sterk veranderd. De oorspronkelijke bewoners, boeren en dagloners, zijn er niet meer. Boerenbedrijven, koeien en weilanden hebben plaatsgemaakt voor sierkwekerijen die de blik en de bedrijvigheid naar buiten, aan de weg hebben verlegd.

Noodzaak

De huidige bewoners zijn, net als Let Belt, van "buitenaf". Ze hebben van de noodzaak van het water een deugd of vreugd gemaakt. Sommigen genieten van de vrijheid die het achteraf leven in de natuur biedt. Anderen stellen hun huis open en bieden toeristen een glimp van het leven rond water.


Er worden geen koeien meer per boot vervoerd en de kinderen uit het Rietveld kunnen tegenwoordig gewoon op de fiets naar school. Maar 's winters, als de gasten huiswaarts zijn gegaan en de rust is weergekeerd, wordt de kerstboom her en der nog met een bootje in huis gehaald.

Website

Verhalen en foto's over het Rietveld zijn te vinden op www.vaardorphetrietveld.nl, verzameld door Let Belt. Maandelijks komt er een nieuwe blog of verhaal op.

Meer berichten