Fractievoorzitter Caroline Blom: "Het raadswerk geeft me veel energie!" FOTO: Caroline Blom
Fractievoorzitter Caroline Blom: "Het raadswerk geeft me veel energie!" FOTO: Caroline Blom (Foto: Eigen foto)

CU-raadslid Caroline Blom: 'Ik wil de mensen een stem geven'

Caroline Blom, fractievoorzitter van de ChristenUnie, houdt van samenwerken. Ze is ook geduldig, vasthoudend en heeft een lange adem. Eigenschappen die in haar baan als beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt bij Transport en Logistiek Nederland goed van pas komen. Maar ook in haar intensieve en drukke werk als raadslid.

Alphen aan den Rijn - Ze werd 49 jaar geleden in Gouda geboren. Sinds 1990 woont ze in Alphen aan den Rijn. Voor politiek had ze al op jonge leeftijd veel belangstelling. Op het Driestar College in Gouda, brugklas atheneum, wist ze al dat ze later politieke wetenschappen zou gaan studeren. Het werd eerst Rechten aan de Universiteit Leiden en via die lijn Politieke Wetenschappen, de studierichting waarin ze in 1997 haar doctoraal heeft behaald.


Sinds maart 2010 zit ze namens de ChristenUnie in de Alphense gemeenteraad. Voor die tijd was ze commissielid van de fractie en zat ze in het ChristenUniebestuur. Als raadslid wil ze vanuit haar christelijk-sociale achtergrond de mensen uit de Alphense gemeenschap een stem geven en voor hen een wegwijzer zijn. "Ten diepste wil ik dat de inwoners zich gehoord voelen. En dat ze zich vrij voelen om zich uit te spreken."

Het raadswerk doet ze met veel plezier. Op de vraag hoe het haar bevalt, reageert Caroline enthousiast: "Fantastisch! Ik vind het leuk om te doen en het geeft me heel veel energie!" Wat haar minder aanstaat is wanneer er niet goed wordt samengewerkt. "En als er niet naar je wordt geluisterd terwijl je inhoudelijk goede argumenten hebt. Dat daar niets mee wordt gedaan omdat er een ander belang speelt, vaak een machtspolitiek belang. Dat bevalt me niet."


Sociale domein

Met een kleine fractie moet je als raadslid van alle markten thuis zijn. Daarom bemoeit Caroline zich samen met collega-raadslid Michel du Chatinier in principe met alle beleidsgebieden. "In het begin waren dat openbare ruimte en het economisch domein, zeg maar de stenen en het asfalt. Dat is nu het terrein van Michel. Voor mij is het tegenwoordig het sociale domein in de meest brede vorm. Bij de mensen, daar ligt mijn hart. Ik heb dan te maken met beleidsgebieden zoals de Participatiewet, arbeid en onderwijs, werk voor iedereen. En zaken als een zinvolle dagbesteding, je leven inrichten op de talenten die je hebt ontvangen."


Politieke wapenfeiten

Blij en dankbaar is Caroline voor enkele tijdens haar raadslidmaatschap behaalde politieke wapenfeiten. "Voor mij heel belangrijke zaken, zoals het aanpassen van de drie gevaarlijkste rotondes van Alphen. Daarnaast het blijvend onder de aandacht brengen van het probleem van de beheersing van Coupépolder en het NAF-terrein bij provincie, waterschap en de gemeenteraad."


Op de vraag aan Caroline waar zij de accenten zou leggen met de 'volle portemonnee' van burgemeester Spies is het antwoord kort en krachtig: "In eerste instantie aan de jeugd en de ouderen! De jeugd omdat die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. De ouderen omdat die zo zelfstandig mogelijk moeten kunnen wonen en deelnemen aan de samenleving."

Waardig ouder worden

De ChristenUnie vindt dat ouderen en senioren waardevolle inwoners zijn van Alphen aan den Rijn en dat iedereen in de samenleving waardig ouder moet kunnen worden. In haar motie Waardig Ouder Worden draagt zij het college op deze groep inwoners te betrekken bij het Uitvoeringsplan
Senioren 75+.

Meer berichten