De organisatoren van de Kerst  Passion op 24 december: vlnr Harald Overeem, Marjolein Smit, Dorien de Bruin, Greet Jonkers en Lyda Veenstra.
De organisatoren van de Kerst Passion op 24 december: vlnr Harald Overeem, Marjolein Smit, Dorien de Bruin, Greet Jonkers en Lyda Veenstra. (Foto: Morvenna Goudkade)

Kerst Passion is echte publiekstrekker

Er worden 750 mensen verwacht: de kerstnachtdienst in de Zijdekerk in Boskoop trekt traditioneel veel publiek. Dit jaar wordt op 24 december een speciale Kerst Passion opgevoerd. Het klassieke kerstverhaal wordt daarbij opgeluisterd met film, muziek, popkoor en liveband.

BOSKOOP – De Passion is een samenwerking van de protestantse gemeente in Boskoop en het Pop-In Koor. Laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen, gelovig of niet. De kerstboodschap is van alle tijden en wordt tijdens de nachtdienst ook vertaald naar het heden. Met eigentijdse herders en wijzen uit het oosten en een moderne Maria en Jozef.


Ze hebben er enorm veel zin in, de nieuwe Kerst Passion wordt volgens de organisatie heel bijzonder. "Klassieke kerstliederen wisselen af met actuele filmpjes," zegt predikant Harald Overeem. "Ik ben heel benieuwd hoe het zal uitpakken. Ik vind het echt heel tof." Hij zal tijdens de Passion de verschillende onderdelen aan elkaar praten. "Ik houd drie keer een korte preek, van zo'n twee minuten. Het verhaal van de Kerst Passion, de geboorte van Christus, wordt vooral verteld met muziek en beeld."

Greet Jonkers en Dorien de Bruin zitten allebei in de kerstnachtdienstcommissie. Zij houden zich vanuit de kerk bezig met de voorbereidingen. Greet is voorzitter van de commissie, Dorien is naast kerklid ook lid van het Pop-In Koor. "Ik heb nooit met mijn eigen koor in mijn eigen kerk opgetreden," vertelt Dorien. "Dat vind ik echt heel erg leuk."

Ook Lyda Veenstra en Marjolein Smit kijken er naar uit. Lyda is voorzitter van het Pop-In Koor, dat werd opgericht door Marjolein. "Voor ons is dit optreden uniek. Dat we op deze manier mensen met elkaar kunnen verbinden, vind ik heel bijzonder," zegt Lyda. Marjolein sluit zich daarbij aan. "Of je nu gelovig bent of niet, we zingen voor iedereen."

Op het programma staan zowel klassieke kerstliedjes als eigentijdse nummers. Het Pop-In Koor wordt speciaal voor de gelegenheid begeleid door een live-combo. "De voorstelling heeft zich steeds verder ontwikkeld," vertellen de organisatoren. "We wisten in het begin zelf niet waar we op uit zouden komen, maar we zijn er heel blij mee."

Naar verwachting zal de kerk volledig vol zitten, maar ook op het toneel wordt het druk. ''We maken het podium extra groot," zegt Harald. "Want behalve 50 koorleden en het combo, staat er ook nog een metershoge kerstboom op het toneel. "

Heel bijzonder bij deze kerstnachtdienst zijn de korte films die de muziek en zang afwisselen. De organisatie wil nog niet alles verklappen. "Het komt er op neer dat de herders, de wijzen uit het oosten en Jozef en Maria worden verplaatst naar deze tijd," licht Harald een tipje van de sluier op. "Wie deze mensen zijn, dat houden we nog even geheim."

Wat kan het publiek verder verwachten bij de Kerst Passion? Daar hoeft predikant Harald niet lang over na te denken: "Meezingen met traditionele kerstliederen, dat is heel populair bij een kerstnachtdienst. Warme chocolademelk met kerstkoekjes, dat hoort ook echt bij de bijzondere sfeer. En al hebben we het weer niet zelf in de hand: we hopen stiekem dat het een beetje sneeuwt."

Kerstfilmpjes

Tijdens de Kerst Passion worden bijzondere kerstfilmpjes getoond. Zo zien we de herders anno 2018 en komen er hedendaagse wijzen uit het Oosten voorbij. Er is ook een interview met een eigentijdse Jozef en Maria. De liturgie van de dienst wordt ook geprojecteerd.

Iedereen is welkom

De Kerst Passion vindt plaats op kerstavond 24 december, in de Zijdekerk, Zijde 11 in Boskoop. De speciale kerstnachtdienst duurt van 22.30 tot 23.30 uur. Deuren open vanaf 22.00 uur. Toegang is gratis. Er zijn ca. 750 plaatsen. Vol is vol.

Meer berichten