Foto: Helga Boudestein

Slappe knieën

Column door Karin Houdijk


Het is bij ons vaste prik: om zes uur brult onze dochter van elf: "Sinterklaasjournaal!" Mijn man en ik sprinten naar de bank om te genieten van een sterk staaltje humor en de draak steken.


Ik vind het heerlijk: Dieuwertje als boegbeeld in de studio, Jan Boerenfluitjes met z'n melige spreuken, Sinterklaas met een doodskist vol leesplanken, twee importeurs die niks uitvoeren, en mijn persoonlijke favoriet: Jan (Bert Visscher) en Helma (Brigitte Kaandorp). Helma steevast loeiend op een ladder en Jan mopperend eronder.

Elk jaar geeft het programma een knipoog naar wat speelt in het land. Handig werd dit jaar de discussie rondom de Pieten omzeild en wordt de focus naar andere onderwerpen gelegd. Zo moest ik hard lachen toen Sinterklaas 'pauzehapjes' wilde uitdelen aan zijn leerlingpieten.


Als een ijverige vader stond hij klaar om zijn kroost iets lekkers mee te geven voor de pauze op de pietenschool. Geheel in Spaanse traditie zat er een taaitaaipop, flesje bisschopwijn en speculaas in de schooltasjes. Huispiet greep in, want pauzehapjes moeten tegenwoordig gezond zijn. De tasjes werden in beslag genomen en door huispiet verbeterd met appels, flesjes water en bruine boterhammen met kaas.
De beteuterde Sint deelde deze gehoorzaam uit aan zijn pietenkinderen.... stiekem door hem opgeleukt met een handje pepernoten. Geweldig hoe onze goedheiligman dus toch geen heilige blijkt te zijn. Want wanneer het onze kinderen aangaat hebben we allemaal wel eens slappe knieën, toch? Bijna menselijk en heus niet erg.

Mooi hoe een thema dat nu actueel is, namelijk kinderen en gezonde voeding, op een speelse manier onder de aandacht wordt gebracht.


Het is nou eenmaal bewezen verstandiger om kinderen niet iedere pauze op school koek te laten eten en limonade te laten drinken. Door gezonder eten en drinken mee te geven leer je kinderen dat zoetigheid niet vanzelfsprekend is en blijft het op momenten als deze, wanneer de pepernoten ons letterlijk om de oren vliegen, nog speciaal om te snoepen.

Geniet vanavond met elkaar dus van de finale van het Sinterklaasjournaal en alle lekkere foute heerlijkheden en stop morgen weer een mandarijn in jouw tas en die van je kind. Ook héérlijk! Nou dag hoor...

Meer berichten