Na een half uurtje zaten ze met z'n allen te genieten van de allereerste maaltijd die door de mannen zelf was bereid.
Na een half uurtje zaten ze met z'n allen te genieten van de allereerste maaltijd die door de mannen zelf was bereid. (Foto: Joke de Vries)

Sperzieboontjes met aardappeltjes

Hoewel de heren van de kookworkshop al eerder kennis met elkaar gemaakt hadden stonden ze tijdens de eerste kookles in de keuken van BSC met hun schort aan, verwachtingsvol te luisteren naar wat juf Joke stond uit te leggen en wat ze de eerste les gingen koken.

Benthuizen - De opdracht was: Sperzieboontjes met gekookte aardappelen en een bal gehakt. De aardappelen moesten natuurlijk eerst geschild worden en dit was op zich al een 'avontuur' voor ze. Joke: "Ik heb ze maar even hun gang laten gaan, maar na een tijdje ging ik eens in de pan kijken. Geschild waren ze, maar ik was vergeten te vertellen dat de pitjes eruit gehaald moesten worden….. Voor mij een vanzelfsprekendheid maar als je nog nooit een aardappel geschild hebt? Sorry mannen, pitjes moeten eruit!" De sperziebonen schoonmaken gaf weinig problemen en werden door hen gelijk in een pan met water gedaan.


Eindelijk waren de gehaktballen aan de beurt, hier verheugden ze zich erg op. Een lekker balletjes braden! "Nadat ik had uitgelegd wat er door het gehakt moest begonnen ze enthousiast met het draaien van de ballen. Ik had ze verteld dat alle ballen ongeveer gelijk moesten zijn maar dit waren ze al weer vergeten.

Ik heb nog nooit zo'n diversiteit aan ballen gezien! Toen alles klaar stond kon het echte koken beginnen. In het instructieboekje had ik al geschreven dat het gerecht wat de meeste tijd nodig heeft als éérste op het fornuis moest, de aardappelen dus. Daarna de gehaktballen en dan de sperziebonen. Drie man achter het gasfornuis en de andere drie gingen de tafel dekken en de al aanwezige afwas wegwerken."
Niet iedereen had verstand van 'lekker vlees.' Zo was er een deelnemer die bij het gasfornuis stond te kijken naar hoe zalm op de huid werd gebakken. Zo zei hij: 'Dat is een mooi stukkie vlees'. Na een half uurtje zaten ze onder het genot van een glaasje wijn te genieten van de allereerste maaltijd die door de mannen zelf was bereid. En eerlijk is eerlijk, het smaakte prima!

De sfeer tijdens volgende vijf kookavonden was gezellig en vol met humor en er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan. Na afloop van de workshop kregen de deelnemers van juf Joke een mooi certificaat van de deelname aan de kookworkshop "Koken mét pannen" met een persoonlijke noot van de juf erbij.

Meer berichten