Healthy chef-kok Mathijs Vrieze: "Op de basisschool was er één keer in de maand een expressiemiddag. Je mocht kiezen wat je ging doen. Ik koos voor kookles. Ik denk dat ik toen bedacht kok te worden."
Healthy chef-kok Mathijs Vrieze: "Op de basisschool was er één keer in de maand een expressiemiddag. Je mocht kiezen wat je ging doen. Ik koos voor kookles. Ik denk dat ik toen bedacht kok te worden." (Foto: AnK)

Het favoriete recept van... Mathijs Vrieze, healthy chef-kok

Mathijs Vrieze was chef-kok en daarna tv-kok. "Ik doe nu minder televisie, het heeft een minder prominente rol. De laatste tijd noem ik mezelf healthy chef. Alles wat ik nu doe heeft te maken met gezondheid. Ik voel mij nog steeds chef-kok, maar dan in mijn eigen online restaurant waar ik mensen inspireer zélf vers en gezond te koken in eigen keuken.

Wat vind jij belangrijk in je werk?
"Ik beleef natuurlijk zelf plezier aan mijn werk, maar ik doe het vooral voor de mensen. Een half jaar geleden ging ik meer online aan de slag en krijg ik veel bijzondere en dankbare reacties. Ik ben uit de horeca gegaan vanwege de stress en het eenzame bestaan. Als klein jochie dacht ik: 'Ik wil lekker gaan koken, met eten spelen'. En dat doe ik nog steeds. Gerechten in een ander jasje gieten, dingen maken die mensen niet verwachten. Mensen verrassen."

Wie of wat inspireert je?
"Waar ik ook ben, ik haal overal inspiratie vandaan. Als kind was Jamie Oliver mijn inspirator. De coverfoto op mijn eerste kookboek is met een knipoog naar hem. Ook ben ik gek op reizen, uit verschillende culturen kun je zoveel halen. Zo ben ik graag op Bali."

Hoe lang ben je met een recept bezig?
"Ik ben best een poos bezig, mensen onderschatten dat. Bedenken, uitwerken, boodschappen doen, koken, proeven. Nee, de smaak kan beter. We gaan iets aanpassen. Nog een keer het hele riedeltje, spulletjes halen, video maken, foto maken, tekst schrijven. Het duurt vaak een dag voordat een recept klaar is."

Wat zijn je dromen?
"Als je een droom hebt, zorg je dat die uitkomt. Ik ga bijvoorbeeld volgend jaar mijn eigen magazine beginnen hoe je happy en healthy je leven kan leiden. Ik ben daar zelf het levende bewijs van. Als je gezonder gaat koken, verandert je leven echt. Eigenlijk leef ik al mijn droom, ik begeleid zoveel mensen met koken en afvallen. Dat is goud."

Heb je nog een kooktip?
"Koop een goed scherp mes, ga niet met een aardappelschilmesje zitten friemelen. Gebruik goede verse ingrediënten. Gebruik altijd je zintuigen. Kijk, ruik, voel en proef. En geen zakjes en pakjes. Dat is echt zonde en ongezond."

Wat is je favoriete recept?
"Een appel of peer neem je vaak mee als gemakkelijk en gezond tussendoortje. Dan ga je niet iets ongezond snacken, maar hoe sterk sta jij in je schoenen? Daarom heb ik deze gezonde verleiding bedacht: een appel-peercrumble. Heerlijk als dessert of tussendoortje en zo gemaakt."

Appel-peer crumble met gember en amandelmeel


Ingrediënten
2 appels, 2 peren, 2 theel. kaneel, 2 cm verse gember (of 2 bolletjes stemgember), 25 gram roomboter, 25 gram suiker, 50 gram amandelmeel (of gewoon meel)


Bereidingswijze

1. Schil de appels en peren, snijd de klokhuizen eruit en snijd het fruit in gelijke stukjes. Rasp 2 cm verse gember of hak de gemberbolletjes fijn. Meng in een ruime kom de fruitblokjes door de gember en kaneel.

2. Zet 4 ovenschaaltjes klaar en verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Je kunt de crumble ook maken als familieportie in een bakblik of ovenschaal. Bedek de bodem dan met een stuk bakpapier. Verdeel het appel-peer mengsel gelijkmatig over de ovenschaaltjes.

3. Weeg de ingrediënten voor de crumble af. Snijd de boter in dunne plakjes, dan is 'ie snel op kamertemperatuur. Meng het amandelmeel en de suiker door elkaar en kruimel daar de boter doorheen. Laat het geen bal worden, maar kruimel telkens tussen je vingertoppen.

4. Verdeel de kruimels gelijkmatig over het fruitmengsel. Bak af in de heteluchtoven, ongeveer 20 à 25 min.

Het recept is voor 4 porties.

Meer berichten