Hal Zuidhollandse glascentrale Boskoop. De Dorpsraad Boskoop wil het bedrijfspand van de galscentrale weg hebben.
Hal Zuidhollandse glascentrale Boskoop. De Dorpsraad Boskoop wil het bedrijfspand van de galscentrale weg hebben. (Foto: Mr. JJ Booij)

Dorpsraad: pand glascentrale moet weg

Aan de onlangs opgeknapte Linnaeusweg, op het perceel van de vroegere gasfabriek en waterzuivering, is een prachtig woonwijkje verrezen. Het aan de overzijde staand vervallen gebouw van de in 2006 gefailleerde Zuid-Hollandse Glascentrale valt daarbij volledig uit de toon. De Dorpsraad Boskoop heeft contact gezocht met zowel de eigenaar van het gebouw als met de projectleider van gemeente Alphen aan den Rijn.

Boskoop - Na aankoop eind 2013, was de eerste insteek van de nieuwe eigenaar het bedrijfspand te renoveren en in gebruik te nemen. Vanwege vertraging door een ongeval van de eigenaar en de ontwikkelingen aan de Voorofsche Zoom zijn later de plannen aangepast.
Men heeft nu de voorkeur om het pand af te breken en op de vrijkomende grond negen vrijstaande woningen te bouwen. De woningen worden zo gesitueerd, dat vanaf de weg een doorkijk naar het achterliggende vogelweide gebied blijft bestaan. Ook het te gebruiken materiaal zal aan de omgeving worden aangepast. Het plan ligt intussen bij de gemeente.

Het is niet mogelijk om, voorafgaande aan de bouw, het oude bedrijfspand reeds nu te slopen. Indien woningbouw uiteindelijk niet zou lukken, komt het aanvankelijke plan - herstel naar een courante bedrijfshal - weer in beeld.

Naar schatting zal de bouw, nadat alle formaliteiten zijn vervuld, over ongeveer een jaar van start kunnen gaan. De bestemmingswijziging moet nog tot stand komen, er moet tussen gemeente en de eigenaar overeenstemming bereikt worden over de inhoud van de anterieure overeenkomst en er moet nog een grondsanering worden uitgevoerd.

Meer berichten