Piet Moons organiseert op 10 december een bijzonder kerstconcert, samen met Die Gouwe Sanghers. Het VARA-theaterorgel van Flora speelt daarbij een grote rol. FOTO's: Morvenna Goudkade
Piet Moons organiseert op 10 december een bijzonder kerstconcert, samen met Die Gouwe Sanghers. Het VARA-theaterorgel van Flora speelt daarbij een grote rol. FOTO's: Morvenna Goudkade (Foto: )

'Ik ben altijd bezig geweest met muziek'

De boomkwekerij en de muziek gingen gelijk op in zijn leven. Piet Moons (74) begon op zijn tiende met een bijbaantje in de kwekerij én met pianoles. Piet, die opgroeide op een boerderij in het Goudse Bloemendaal, werd kweker in Boskoop. Maar hij werd ook zanger, organist en dirigent. Inmiddels is Piet ook nog concertorganisator. Op 10 december organiseert hij het 'Samen op weg naar Kerst' concert van regiomannenkoor Die Gouwe Sanghers. Piet bedacht om het beroemde VARA-theater orgel van Flora daarbij te betrekken en regelde ook de organist en de sopraan. Het smaakt naar meer, want de oud-boomkweker heeft grote plannen voor meer concerten.


BOSKOOP – Piet groeit op in het veeteeltbedrijf van zijn vader, maar zelf boer worden wil hij niet. "Vanaf de lagere school werkte ik in de schoolvakanties op de kwekerij van mijn zwager in Boskoop. Daar verdiende ik een zakcentje." Piet begint met vuilrapen, maar gaat geleidelijk meer dingen doen. "Ik begon het vak echt leuk te vinden. Na de Mulo ben ik bij mijn zwager gaan werken en ben de agrarische avondschool gaan doen."

Piet vindt niet alleen planten leuk. Thuis op de boerderij staat een piano en daar mag hij graag achter kruipen. "Ik zat al jong een beetje te pingelen, liedjes naspelen, dat lukte aardig. Mijn moeder zei ga jij maar op pianoles."

Hij heeft er veel profijt van gehad, want zijn muzikaliteit kan vanaf dat moment ontkiemen. "Ik ben altijd bezig geweest met muziek. Op de middelbare school zat ik in een bandje. Later ben ik gaan zingen, orgel gaan spelen en ben ik ook dirigent geworden."


Natuurlijk is er ook de kwekerij. Na zijn diensttijd begint Piet als zelfstandig kweker op het 2e Rijneveld in Boskoop. Op een dansavondje ontmoet hij Trudy, ze trouwen en krijgen twee zoons. Ze wonen dan inmiddels in Boskoop.

''Na mijn trouwen ben ik orgel gaan spelen en ben ik ook dirigent geworden," vertelt Piet. Tegenwoordig is hij dirigent van het kerkkoor van de Engelbewaarderskerk in Hazerswoude-Dorp. Zelf zingt hij ook, bij een cantorij koor.


Toen het Floragebouw in Boskoop werd gerestaureerd, kwam het bericht dat het VARA-theaterorgel daar zou komen. "Een prachtig instrument vind ik dat. Ik heb me aangemeld bij de Nationale Orgel Federatie, de beheerder van deze orgels. Er zijn er nog maar een stuk of zes in Nederland." Sindsdien is Piet enthousiast vrijwilliger voor het VARA-orgel. "Het mooiste is natuurlijk dat het orgel echt gebruikt kan worden en zo kwam ik op het kerstconcert van Die Gouwe Sanghers."

Piet benaderde Klaas Smid, voorzitter van het regiomannenkoor. "Klaas vond het meteen een leuk idee. We hebben een plan gemaakt. Ik heb Aart de Kort gevraagd als organist, hij is een van de beste. En ik heb Rasha Mansour uitgenodigd als sopraan."


Piet vertelt enthousiast over het concert dat op 10 december zal plaatsvinden in Flora. ''Het is een mix van kerstnummers en meer algemene sfeernummers. Van I'm dreaming of a white Christmas tot een opera-aria van Verdi met Rasha en Aart op het orgel. Een prachtig programma."

En daar blijft het niet bij, want Piet wil met ingang van komend jaar concerten gaan organiseren in Flora, mét het VARA-orgel. "Concerten voor een breed publiek, volgens het drieluikprincipe. Eerst het orgel, dan licht klassiek en dan weer iets anders, bijvoorbeeld pop of jazz. En alles op hoog niveau."

Meer berichten