Ineke Bulk-Spek bedacht 25 jaar geleden de Ideële Doelen markt, een unieke verkoopdag voor alle goede doelenorganisaties in Boskoop. Zaterdag is de laatste keer.
Ineke Bulk-Spek bedacht 25 jaar geleden de Ideële Doelen markt, een unieke verkoopdag voor alle goede doelenorganisaties in Boskoop. Zaterdag is de laatste keer. (Foto: Morvenna Goudkade.)

'Ik wilde iets maatschappelijks doen'

Een Boskoopse die opgroeide tussen de rozen. Dat is Ineke Bulk-Spek (83), telg uit de bekende rozenfamilie Spek. Met haar gezin woonde ze een tijdlang in Nijverdal, maar ze keerde toch weer terug in Boskoop. Ineke wilde in die tijd vrijwilligerswerk gaan doen en kwam terecht bij de vrijzinnig protestantse gemeente in Boskoop. Ze voelde zich daar thuis en pakte van alles op: bestuursfuncties, commissiewerk en het kerkenblad.

Vijfentwintig jaar geleden bedacht ze de Ideële Doelen markt, een unieke verkoopdag voor alle goede doelenorganisaties in Boskoop. De markt werd sindsdien elk jaar gehouden in het Kerkje op het Gouweplein. Zaterdag 24 november is de allerlaatste keer.


BOSKOOP – Of ze het jammer vindt dat 'haar' goede doelen-markt gaat stoppen? "Dat wel, maar het wordt een beetje te veel," zegt Ineke. "Het is veel werk om te organiseren en er zijn geen opvolgers." Zelf heeft ze dit jaar weer meevergaderd over de markt en de pr gedaan. "Het is altijd zo uniek. Heel verschillende organisaties, maar een heel goede sfeer."


Aan de markt aanstaande zaterdag doen mee: het Rode Kruis, Amnesty International, KWF Kankerbestrijding, Stichting Oost-Europa Boskoop, Israël Producten Centrum, Alzheimer Stichting, Stichting Tamsarya en Caras Alegres.

"Ze verkopen allemaal spullen voor hun eigen goede doel," vertelt Ineke. "KWF verkoopt planten, Stichting Oost-Europa Boskoop verkoopt eigengemaakte spullen uit Roemenië en de Wereldwinkel verkoopt kaarsen, chocolade en kerstengeltjes."

Ineke heeft zelf een bijzondere band met Stichting Tamsarya. Ze introduceerde het bij haar kerk, nadat ze een boek had gelezen van oprichtster Trees van Rijsewijk. "Zij maakte fietstochten in Nepal, het dak van de wereld. Ze werd getroffen door de armoede van de mensen en wilde hen helpen. Ze heeft een school met weeshuis opgezet, een zorgcentrum, een boerderij en nog veel meer."

Ineke is onder de indruk van het werk van Trees. "Ik heb het voorgedragen bij het kerkbestuur en sindsdien is het ons vaste buitenlandproject. Het wordt door ons financieel gesteund met opbrengsten van de braderie en de verkoop van koffie en thee."


Misschien had ze zelf ook wel de avontuurlijke reizen van Trees willen maken, al was dat in haar tijd niet gebruikelijk. Ineke groeide op met drie broers, werkte een tijdje op kantoor en in een bloemisterij, maar stopte daarmee toen ze ging trouwen. "Dat was zo in die tijd," zegt Ineke. "Een getrouwde vrouw werkte niet."

Samen met echtgenoot Jan Dirk krijgt ze drie zoons. Haar man kweekt rododendrons en azalea's in kassen. Als ze 38 is verhuist het gezin naar Nijverdal. Jaren later keren ze terug naar Boskoop. Ineke is dan 55. "Toen dacht ik erover om iets te gaan doen, iets maatschappelijks. Dat werd het kerkje. Vrijzinnig, dat past bij me. Ik ben ruimdenkend."


Behalve bestuursfuncties, commissiewerk en bezoekwerk, wordt ook het kerkenblad door haar opgepakt. "Ik heb een andere opzet bedacht en ben de redactie gaan voeren," vertelt Ineke. Uiteindelijk doet ze de hele productie van het magazine, schrijft veel artikelen, verzamelt foto's en is eindredacteur. Dat doet ze tot op de dag van vandaag. "Ik vind het zó leuk om te doen."

Ze hoopt op een extra mooie Ideële Doelen markt zaterdag in het Kerkje. "Ik ben er zelf natuurlijk ook bij. En ik ga bij elk kraampje iets kopen."

Meer berichten