Dirigent Johan van Oeveren (links) en predikant Evert Westrik in de Dorpskerk Boskoop. FOTO: Ellen van Dilst
Dirigent Johan van Oeveren (links) en predikant Evert Westrik in de Dorpskerk Boskoop. FOTO: Ellen van Dilst (Foto: Ellen van Dilst)

J.S. Bach op de plek waar hij hoort

door Ellen van Dilst

Cantatedienst in Dorpskerk Boskoop

Toen Evert Westrik net begon als predikant, dreigde hij volledig opgeslokt te worden door zijn werk. Zijn vrouw raadde hem aan één avond per week voor zichzelf te reserveren. Een avond gewoon Evert te zijn in plaats van predikant. Goede raad is goud waard en dus ging hij zingen bij een koor.

Boskoop - Sindsdien wordt op maandagavond de batterij opgeladen, de geest verfrist, geniet hij van het samen muziek maken en riskeert hij kritische woorden wanneer hij onvoldoende heeft gestudeerd. Maar de rest van de week is Evert Westrik predikant en in die rol wil hij graag verbindingen aangaan en verstevigen binnen de gemeenschap. Hij kent de verbindende kracht van muziek als geen ander en wil deze ervaring graag delen.

Cantatedienst

Samen met "zijn" koor Cantica en dirigent Johan van Oeveren krijgt hij binnenkort die gelegenheid. Op zondag 25 november, bij de afsluiting van het kerkelijk jaar, wordt in de Dorpskerk in Boskoop een cantatedienst gehouden.

Een cantate is een gezongen muziekstuk wat speciaal voor de zondagsdienst werd geschreven. Zoals Evert Westrik het omschrijft: "Een cantate is een muzikale overdenking, ter ondersteuning of zelfs als vervanging van de preek. De muziek maakt het indringend en zo raakt de boodschap je niet alleen in je hoofd maar ook in je hart."

Cantate 106

Johan Sebastiaan Bach heeft vele prachtige cantates geschreven en een daarvan wordt op 25 november uitgevoerd: Cantate 106, ook wel 'Actus Tragicus' genoemd. Het is een begrafeniscantate, wat treffend past aan het einde van het kerkelijk jaar waarbij de overledenen worden herdacht.


Dirigent Johan van Oeveren vertelt: "Bach schreef Cantate 106 toen hij pas 22 jaar was en een oom van hem overleed. Het is een prachtig stuk wat iedereen, gelovigen en ongelovigen, ten diepste raakt en een religieus gevoel geeft. Het is ongelofelijk dat iemand dat op zo'n jonge leeftijd kon maken."

Meer berichten