Foto: Ellen van Dilst

Wegwerken

Column door Ellen van Dilst

Bij ons in het dorp zijn ze aan het werk aan een weg. Aan deze weg wordt lang gewerkt, al zo lang dat ik me kan herinneren - inmiddels anderhalf jaar. Nu ben ik wel wat gewend qua lange wegwerkzaamheden. In de stad waar ik vandaan kom, zijn ze al tien jaar bezig met werkzaamheden rondom het station, waarbij je 'rondom het station' ruim moet nemen. Ze bouwen er ook maar meteen een nieuw station, winkelcentrum, flatgebouwen en een muziekcentrum bij. Op het drukste punt in de stad, waar elke dag tienduizenden mensen 's morgens van links naar rechts gaan, al dan niet via het station, en aan het eind van de dag weer terug, en tijdens de verbouwing gaat het leven gewoon door. Daar komt bij dat er wordt gewerkt op historische grond. Wie op die plek een schop in de grond steekt, stuit op een archeologische vondst en dat wordt het hele circus een paar maanden stilgelegd. Je snapt: dan duurt het even voordat zo'n bouwproject klaar is.

Met die ervaringen in het achterhoofd keek ik begripvol naar de weg in het dorp die opengebroken was en niet dicht ging. Op een gegeven moment werd er een groot bord bij gezet, met de naam van de aannemer erop en hoe lang het zou duren. Een jaar. Een heel jaar, van mei 2017 tot mei 2018. Wat ze in dat jaar gingen doen, stond er niet bij. Maar het ging een jaar duren. De dagen werden weken, weken werden maanden en een jaar is zo voorbij als je het naar je zin hebt. In dat jaar werd niet noemenswaardig hard aan de weg gewerkt. Een beetje graven, beetje glad stampen, er ligt soms een rioolbuis, dat soort werk. En zonder respectloos te willen overkomen: het is niet een grote belangrijke hoofdweg. Geen archeologische vondsten of ingewikkelde logistieke stromen die het werk vertragen. Een stuk weg van ongeveer 100 meter lang, veel meer is het niet.

Een tijdje geleden leek er schot in de zaak te komen. Op het bord was over een nieuwe einddatum geplakt: oktober 2018. Het kon nu elke moment gefikst zijn. De boel is nog steeds opgebroken. Wie durft er te vertellen dat het inmiddels bijna december is?

Meer berichten