Gert Lourens was boomkweker toen hij ervoor koos om verder te gaan als magnetiseur en energetisch therapeut.
Gert Lourens was boomkweker toen hij ervoor koos om verder te gaan als magnetiseur en energetisch therapeut. (Foto: Morvenna Goudkade)

'Ik hou zelf niet van zweverig gedoe'

Dat hij een bijzondere gave heeft, weet hij al heel lang. Als zijn moeder hoofdpijn had kon hij dat met zijn handen wegnemen. Als twaalfjarige was Gert Louwers (55) al magnetiseur in de dop, maar het duurde tot zijn vijftigste voordat hij besloot er helemaal voor te gaan. Gert komt uit een boomkwekersgezin, ging naar de tuinbouwschool in Boskoop en begon zijn eigen kwekerij in Hazerswoude-Dorp. Door familie en vrienden werd regelmatig bij hem aangeklopt, of Gert even een pijntje kon weghalen? Inmiddels heeft hij zijn eigen praktijk als gediplomeerd energetisch therapeut. Zijn oude beroep als kweker is niet ver weg, want Gert praktiseert in het voormalige stekhok dat hij helemaal heeft verbouwd.


HAZERSWOUDE-DORP – Gert groeit op in Hazerswoude-Dorp, waar zijn vader boomkweker is. Dat Gert ook voor boomteelt zal kiezen, dat staat eigenlijk wel vast. "Het werd me met de paplepel ingegoten," zegt Gert, die naar de tuinbouwschool gaat en op zijn 22e zijn eigen kwekerij begint. Hij trouwt met Liset, ze hebben twee kinderen.

Tot zover heel normaal. Toch is er wel iets speciaals in zijn leven: Gert heeft namelijk helende krachten.

"Zelf weet ik het sinds ik een jaar of twaalf was," blikt Gert terug. "Mijn moeder had vaak hoofdpijn en merkte dat ik dat kon wegnemen. Voordat ik 's morgens naar school ging, vroeg ze: leg even je hand op mijn hoofd, Gert. Dan had ze de hele dag geen hoofdpijn meer."

Gert wordt boomkweker en is niet echt bezig met zijn gave. "In de familie en vriendenkring was het wel bekend. Dan zeiden mensen: heb je weer klachten, dan moet je even naar Gert. Dan deed ik een handoplegging. Maar verder ging het niet, daar vond ik mezelf te nuchter voor. "

Op zijn vijftigste komt hij zelf bij een natuurtherapeut terecht. Die stelt vast dat Gert paranormaal begaafd is en sterke geneeskracht heeft. Als hij wordt getest, blijkt dat hij zoveel helende krachten heeft dat hij dag in dag uit mensen zou kunnen helpen. Daarop besluit Gert om professioneel energetisch therapeut te worden, zijn praktijk wordt geleidelijk opgebouwd en zijn kwekerij afgebouwd.

Hij vertelt hoe hij te werk gaat als magnetiseur. "Het magnetiseren doe ik met mijn handen, al raak ik het lichaam niet aan. Ik kan voelen of er blokkades zijn, die haal ik weg en daarna breng ik positieve energie terug."

Gert staat er nuchter in, zegt hij. "Als het werkt, dan werkt het. Ik hou zelf niet van zweverig gedoe, daarom was ik er eerder nog niet klaar voor. Maar nu vind ik het heerlijk om mensen te helpen."

Hij doet ook aan hypnotherapie en regressietherapie. "Onder hypnose kan ik iemand een trauma laten verwerken. Bij regressietherapie breng ik iemand terug naar een vorig leven. Dat doe ik overigens niet als pretje. Zo van: leuk, even terug naar het jaar twaalfhonderd. Ik doe het als op die manier een probleem kan worden opgelost."

Is het moeilijk om paranormaal begaafd te zijn, om steeds alles te zien en te voelen? "Ja, maar ik kan bewust iets toelaten of niet. Aura's zie ik in principe altijd, maar ik kan kiezen om ermee aan de slag te gaan of om het links te laten liggen."

Hij heeft een beeldje meegebracht. Het heeft een vaste plaats in zijn praktijk. "Het is een groen blad. Dat staat symbool voor mijn oude beroep als kweker, maar het staat ook voor de natuurlijke energie waar ik mee werk in mijn nieuwe beroep."

Meer berichten