Bij het zestigjarige bestaan van de school schonken de studenten een beeld van 'de geit'. De geit is tevens het logo van de studentenvereniging. Het beeld staat nu bij het Boomkwekerijmuseum.
Bij het zestigjarige bestaan van de school schonken de studenten een beeld van 'de geit'. De geit is tevens het logo van de studentenvereniging. Het beeld staat nu bij het Boomkwekerijmuseum. (Foto: )

Groetjes van de Stamtafel: tuinbouw geit of hanggeit?

Aan de stamtafel zit een man en als hij vertrekt horen we dat dit een hanggeit is. Voor de Boskoper een normaal begrip, maar voor mensen buiten Boskoop een onbekend begrip. Maar... Wat is en hanggeit? Kwekers genoeg aan de stamtafel, dus we gaan op onderzoek.

Boskoop - Van 1899 tot 1993 heeft er een Tuinbouwschool in Boskoop gestaan. Uit het hele land kwamen ze hier om de wetenschappelijke vakopleiding in de Boskoopse Culturen onder de knie te krijgen. Er was ook een studentenvereniging: Arboricultura. Hun thuishonk was in de 'melksalon' van Stolker aan het Reijerskoop, het deel wat nu Gouwestraat heet (reclamebureau Binken). Een week van ontgroening volgde en de studenten moesten in luier lopen of met tandenborstel het plein van het Raadhuisplein aanvegen.


Zeven geitjes

En al die studenten moesten natuurlijk ergens wonen. Er waren studentenhuizen, zoals 'De Blauwe Geit' in de BC straat of 'het Maagdenhuis' in de Bootstraat. Deze woningen worden nu nog veelal gebruikt voor Poolse migranten. Ook waren er vele kosthuizen. Gezinnen die het geld konden gebruiken vingen soms wel 200 gulden om een geit kost en inwoning te geven. Soms waren er wel zeven geiten te vinden bij één gezin.

Om het vak te leren werden de studenten op pad gestuurd. Al wandelend, pratend en takjes knippend leerden ze welk takje bij welk plantje hoorde en meer. De studenten lieten soms in plantsoenen een spoor na van afgeknipte takjes, in Boskoop 'geitenvraat' genoemd. Vandaar de benaming geit (gait op z'n Boskoops). Bij het zestigjarige bestaan van de school schonken de studenten een beeld van 'de geit'.

In 1993 verhuisde de school naar Velp. Boskoop werd stil, geen studenten, feestjes en ludieke acties meer en ook de horeca mistte de studenten. Bij wijze van afscheid schilderden leden van Arbori een meer dan levensgrote geit op een pand.

Onwetende geit

De definitie van tuinbouwgeit is nu bekend, maar wat is een hanggeit? Simpel: de tuinbouwgeit leert hier een meisje kennen. Ze krijgen verkering en trouwen en de tuinbouwgeit blijft dus in Boskoop hangen. De hanggeit is een feit!

Mooie oude verhalen komen ons ten gehore. De ene kweker tegen de ander: "Hoeveel geiten heb jij lopen?" "Ik heb er drie en jij?" "Ik heb er zes, maar hoop er volgend jaar zeker een stuk of tien te krijgen." Of: een tuinbouwgeit steekt met een riek in zijn grote teen. Wat nu? De kweker zegt dat je dan een uur met je been in de lucht moet gaan zitten, dus de geit doet dit. Iedereen lacht, want iedereen weet dat dit niet zal helpen, maar dat weet de geit niet. Er lopen nog genoeg hanggeiten rond die vast nog meer mooie verhalen weten.

Meer berichten