De tuin die de Rabobank-wisseltrofee veroverde is de tuin die het hele seizoen lang het beste uit de bus kwam. Met veel bloeiende Rhododendrons en Azalea's was het een lust voor het oog.
De tuin die de Rabobank-wisseltrofee veroverde is de tuin die het hele seizoen lang het beste uit de bus kwam. Met veel bloeiende Rhododendrons en Azalea's was het een lust voor het oog. (Foto: )

Prijzenfestival voor de mooiste tuinen, klein en groot, in Boskoop

Vrijdag 9 november was er het jaarlijkse prijzenfestival van de commissie Mooi Boskoop. In een afgeladen zaal van De Loods kwamen tuinliefhebbers en tuinbezitters bij elkaar om in spanning af te wachten, wie er dit jaar weer in de prijzen valt. De Commissie Mooi Boskoop keurt immers door het hele seizoen heen alle voortuinen van de Boskopers.

Boskoop - Na een introductie van de nieuwe voorzitter Dick Nieuwesteeg, waarin hij aangaf dat volgend jaar het zestigjarig jubileum van Mooi Boskoop op een bijzondere manier gevierd gaat worden, volgde er een bijzondere lezing van mevrouw Carla Teune. Zij vertelde over Chinese tuinen door de oud-hortulana van de Hortus botanicus in Leiden. De alom bekende Japanse tuinen blijken veelal te zijn gebaseerd op de Chinese tuinontwerpen, die al duizenden jaren oud zijn.

Hierna volgde er een fascineerde presentatie van Herman Schoemaker van de Reeuwijkse plassen in wintertooi van afgelopen maart. Door de snijdende koude wind en temperaturen onder nul ontstonden daar op de oevers de meest bizarre ijsstructuren.


Prijsuitreiking

Na de pauze volgde de prijsuitreiking met een fraaie oorkonde en een passend cadeau voor de prijswinnaars. De voorzitter roemde de inzet en het vernuft van de winnaars om gezien de barre klimatologische omstandigheden dit voorjaar en deze zomer, zij hun tuin toch in perfectie conditie hebben weten te houden.


De familie Wijkamp aan de Middelburgseweg 109 sleepte de Rabobank-wisseltrofee in de wacht. Deze tuin met veel bloeiende Rhododendrons en Azalea's was het hele jaar door een lust voor het oog. Goed onderhouden en mooi in balans.


De prijs voor de meest bijzondere boom of plant, een noviteit in de keuringen dit jaar, ging naar mevrouw Koemans aan het Torenpad 120a. Een zeer grillige kastanjesoort in dwergvorm. Aesculus hippocastanum 'Monstrosus' voor de liefhebber.


De straatprijs voor degene die een deel van het openbaar groen in zijn of haar buurt onderhoudt, ging dit jaar naar Hans van Dam, die bij de bushalte aan het Zwanenwater een prachtige strook had gecreëerd met een wilde plantenmengsel.

Groei & Bloei

Aan het slot van de avond bedankte Mirjam Hoogeveen, de secretaris van de Groei & Bloei afdeling Boskoop, het bestuur en de keurmeesters van de commissie met een attentie en gingen alle bezoekers naar huis met een prachtige Pernettya in cadeauverpakking.

Lenteprijs familie Vergeer, Enterij 1 (kleine tuinen); familie Van Dijke, Laag Boskoop 68 (middelgrote tuinen); de heer De Jong, Rijneveld 133 (grote tuinen).

Zomerprijs familie Van Dam, Kersengaarde 4 (kleine tuinen); familie Spek, Zijde 430 (middelgrote tuinen); familie Nieuwesteeg, Voshol 35 (grote tuinen).

Herfstprijs families Miltenburg en Verlaan, C. de Vosstraat 2 & 4 (kleine tuinen), familie Klinkhamer, Boezemlaan 5 (middelgrote tuinen); de heer Kolster, Insteek 15 (grote tuinen).

Jaarprijs familie Moerings, Spoorhaven 3 (kleine tuinen); familie Rijkaart, Halve Raak 54 (middelgrote tuinen); familie Wijkamp, Middelburgseweg 109 (grote tuinen).

Straatprijs de heer Van Dam, Zwanenwater 25 (verzorging openbaar groen bij bushalte Zwanenwater).

Prijs bijzondere plant of boom mevrouw Koemans, Torenpad 120a (Aesculus hippocastanum 'Monstrosa').

Rabobank-wissteltrofee familie Wijkamp, Middelburgseweg 109.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden